zaterdag 5 oktober 2024

567. "Meest rechtse regering in Nederland ooit" (5)

In de blogserie "Meest rechtse regering in Nederland ooit" verscheen op 5 juli 2024 mijn eerste bericht, op 19 juli 2024 mijn tweede, op 21 september 2024 mijn derde en op 28 september 2024 mijn vierde. Deze berichten gingen onder andere over grote onderlinge spanningen tussen de regeringspartijen, over eerder afgewende achteruitgang van leden van de regenbooggemeenschap, over de toenemende dreiging vanuit regenboogvijandig Rusland, over de vergeefse poging vanuit het NSC om de zelfbeschikking van transgender-personen aan te tasten, en over de strategie van de PVV om via een noodwet tegen een bedachte asielcrisis de volksvertegenwoordiging naar Hongaars model uit te schakelen.

De afgelopen week werd duidelijk dat augustus tijdens de opstelling van de begroting dit rechtse kabinet dreigde te vallen. De VVD wilde nu de inkomensgroei van werkenden veel meer versterken dan die van niet-werkenden. Omtzigt was daar tegen. Wilders wist de val van dit kabinet af te wenden omdat hij niet wil dat dit kabinet valt over een onderwerp waaruit voor iedereen duidelijk wordt de PVV minder sociaal is dan hij beweert te zijn. De afgelopen week werd ook zichtbaar dat hij er op uit is om het kabinet te laten vallen als hij niet zijn zin krijgt om via een noodwet de volksvertegenwoordiging uit te schakelen.

Hoe nu verder na een val van deze "meest rechtse regering ooit"? In de NRC van 3 oktober 2024 komt de vaste columnist Hubert Smeets met een interessant voorstel onder de kop "Voorbereiden op de post-Schooftijd". Ik citeer: "Hoe de PVV in die minderheidspositie te houden? Een cordon sanitaire, toch al niet populair in een land dat zich laat voorstaan op de mythe dat de politiek er nog steeds is gericht op pragmatische 'samenwerking' in ver-zuilde coalities, is sinds de oversteek van de VVD een gepasseerd station. Pro-democra-tische blokvorming is wel een begaanbare weg. Een stembusakkoord is een te zwaar mid-del. Een electorale alliantie, waarmee de democratische oppositie zich voor de verkie-zingen rond een appèl van staatsrechtelijke en bestuurlijke zindelijkheid, is dat niet.
Met zo'n 'basislijn' houden de partijen zich beleidsmatig hun handen vrij, maar beloven zij de burgers wel dat ze hoe dan ook niet in een rechtstatelijk-smoezelige coalitie zullen stappen. De oppositie hoeft niet te wachten tot het afscheid van Schoof, ze kan nu al haar prioriteiten herschikken. Het behoud van onze democratisch rechtstatelijke orde is te belangrijk om niet tot hoofdpunt van de politieke strijd te maken." Tot zover dit citaat.

Een dergelijke democratische alliantie is mijn inziens een geschikt middel om een uitschakelijking van onze volksvertegenwoordiging naar Hongaars model in de nabije toekomst te voorkomen. Democratische partijen: waarom wachten jullie nog langer?





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)