zaterdag 28 mei 2022

448. Het belang van homomemoires

In 2016 verschenen mijn  memoires, 'Humanisme als zelfbeschikking; levensherinneringen van een homohumanist' (Papieren Tijger, Breda). Eén van de redenen om die memoires te gaan schrijven was dat er in Nederland, anders dan in Engeland en de Verenigde Staten, zo weinig homomemoires zijn verschenen. Toen ik in 1967 uit de kast kwam, waren er bijna geen Nederlandse homomemoires. Terwijl het lezen daarvan juist voor jonge homo's heel belangrijk kan zijn. Het enige voorbeeld dat ik toen kon vinden was het in 1939 verschenen dikke boekwerk 'De Homosexueelen; 35 autobiographieën verzameld in ingeleid door Mr.Dr. Benno J.Stokvis'(De Tijdstroom, Lochem). Later zijn er wel enkele biografieën over homo's verschenen zoals het standaardwerk geschreven door Bert Boelaars, 'Benno Premsela (1920- 1997); voorvechter van homo-emancipatie' (Toth, Bussum 2008). Er is nu een nieuw boek.

Er is nu een nieuw boek van een voorvechter
Op 21 mei 2022 verscheen zojuist 'Mandaat, memoires; mijn strijd voor gelijke rechten', geschreven door Boris Dittrich in samenwerking met Martijn Kamphorst (Ambo/Anthos, Amsterdam). Ik ben daar heel blij mee. Opmerkelijk is dat in de gebruikelijke op sensatie gerichte media (zie hieronder mijn naschrift met mediakritiek) vooral aandacht is voor het feit dat hij een relatie met een vrouw heeft gehad. Veel belangrijker is het vele werk dat hij verricht heeft om wereldwijd gelijkberechtiging na te streven. In Nederland heeft hij belangijke wetten mede tot stand weten te brengen. Ik noem alleen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Een Nederlandse primeur die nu wereldwijd navolging heeft gevonden. Men moet dit boek zeker gaan lezen. Het laat heel goed zien hoe zelforganisatie en het werken met bondgenoten en sleutelfiguren tot gelijke rechten kunnen leiden. Strategisch handelen leidt echt tot veel meer vooruitgang dan radicalisme.

Ontsnapping uit een zeer homovijandige jeugd
Maart 2022 verscheen de Nederlandse vertaling 'Veranderen: methode' van dit laatste boek van Édouard Louis. Hij is eigenlijk te jong (29) om van memoires te spreken. Maar hij slaagt er in om met sociologische reflectie terug te kijken hoe hij ontsnapte uit een zeer homovij-andige jeugd in Noord-Frankrijk. Daardoor ontstijgt het aan een louter subjectieve kijk op een vreselijke jeugd. En wordt het een dramatische aanklacht tegen een homovijandige hel in een Noord-Frans arbeidersmilieu. Hoewel ik inschat dat de toestand in Nederland minder ernstig is, biedt het boek heel veel herkenningsmogelijkheden voor Nederlandse homo's.

Feestelijke en vreselijke herinneringen aan schrijvers
Ongeveer het tegenovergestelde is het boek 'Feestelijk maar vreselijk; herinneringen aan schrijvers' van de Nederlandse (kinderboeken)schrijver Dolf Verroen (1931) dat eind 2021 verscheen bij uitgeverij Leopold in Amsterdam. Ook hij heeft het nodige homovijandige meegemaakt maar hij beschrijft dat heel vrolijk. Het boek staat vol met sappige ervaringen waardoor het "onderhoudend en vermakelijk" is om een homorecensent te citeren. Ik heb veel geleerd over Nederlandse schrijvers. Met name over Anna Blaman waarover nog veel te weinig bekend is. Dit boek is een belangrijke aanvulling op de inmiddels reeds bekende homogeschiedschrijving in Nederland. En het laat zien dat Nederland ondanks alle kritiek toch stukken homovriendelijker is dan Frankrijk. Om van de meeste andere landen maar te zwijgen. Zie bijvoorbeeld mijn naschrift over de wereldwijde homovervolging hieronder.

Over het belang van homomemoires
Het is begrijpelijk dat veel homo's er bezwaar tegen hebben om hun levensbeschrijvingen te beperken tot hun homoseksualiteit. Maar daar staat tegenover dat nu juist veel jonge homo's een grote behoefte hebben om te zien hoe gevoelsgenoten iets belangrijks hebben gemaakt van hun leven. Oudere generaties homo's doen er daarom zeer goed aan om juist nu hun levensherinneringen te beschrijven om te bewijzen hoe homoseksualiteit niet een beperking maar een verrijking van ons bestaan kan worden. Schrijf meer homomemoires!





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)