zaterdag 13 februari 2021

383. Premier Rutte weet niet echt wat sociologie is

De Nederlandse premier Rutte heeft herhaaldelijk laten blijken dat hij niet echt weet wat sociologie is. Zodra hij tegen een maatschappelijk probleem op loopt, dan wil hij strenge maatregelen. Vanzelfsprekend moet er hard worden opgetreden tegen (oproepen tot) haat en geweld. Maar het is tegelijkertijd ook noodzakelijk om te begrijpen waardoor dit gedrag veroorzaakt wordt. En iets begrijpen betekent niet dat je er dan ook begrip voor hoeft op te brengen. Begrijpen waarom een kraan lekt, betekent niet dat je die kraan moet laten lekken of dat je er meer dweilen tegen aan gooit. Het is veel zinvoller om de oorzaak van de lekkage op te sporen en die kraan vervolgens te repareren. Nu een paar voorbeelden.

Waarom sloegen de 'gele hesjes' wel in Frankrijk en niet in Nederland aan?
In blogbericht 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte leg ik uit waarom deze actiegroep van de zg. 'gele hesjes' wel in Frankrijk en zo goed als niet in Nederland aanslaat. Premier Rutte denkt wellicht dat dit komt omdat hij er een gesprek mee heeft gevoerd. Maar dat is te simpel gedacht. Het kan wel helpen als hij eerst eens een gesprek voert met sociologen alvorens hij zich zo openlijk negatief over sociologie blijft uitlaten.

Waarom liet de toeslagenaffaire zo uit de hand dat de regering moest aftreden?
In blogbericht 379 stel ik dat de regering op 15 januari 2021 niet had hoeven aftreden. "In mijn blog besteed ik veel aandacht aan de kwalijke rol van veel media in mijn serie over mediakritiek (zie hieronder in een naschrift). Zodra ergens ook maar iets fout gaat dan is de eerste vraag van de meeste media 'welke koppen moeten rollen'. Als socioloog vind ik het veel belangrijker hoe die fouten hadden kunnen worden voorkomen, hoe deze schade hersteld kan worden en hoe nu voorkomen kan worden dat die fouten opnieuw gemaakt worden. Zo zijn in deze affaire niet alleen bewindslieden in de fout gegaan omdat zij niet tijdig doorhadden wat er mis ging maar ook de Tweede Kamer die een veel te strenge wet maakte onder druk van de media. En ook de Raad van State faalde omdat de rechtspraak onvoldoende naging of er werkelijk sprake van fraude was. Het uiterst primitieve jagen op zondebokken in veel media staat een goed bestuur in de weg. Wie wil nog bestuurder zijn?"

Rutte speelt zijn tegenstanders in de kaart
Is het erg dat premier Rutte zich niet bewust is van de betekenis van de sociologie? Zijn tegenstanders zouden kunnen denken: laat hem in die waan want dat verkleint zijn kans om de komende verkiezingen te winnen. Maar als wetenschapper doe ik niet aan politieke spelletjes. Het is in het belang van Nederland dat een premier sociaal-wetenschappelijk verantwoord handelt. Daarvoor is sociologische kennis vereist. Tegenstanders van Rutte zouden mij kunnen verwijten: maak Rutte niet wijzer dan hij is. Maar als humanist ga ik er van uit dat iedereen recht heeft op welbegrepen eigenbelang. Rutte heeft het recht om te weten dat hij zijn tegenstanders in de kaart speelt. En nogal wat van zijn tegenstanders houden er democratievijandige opvattingen op na. Die Nederland een dictatuur vinden en Rusland niet. En die het mensenrecht verwerpen dat men zelf zin en vorm mag geven aan het eigen leven zolang men het zelfbeschikkingsrecht van andersdenkenden respecteert. Daarom doet Rutte er verstandig aan om ook eens met enkele sociologen te gaan praten.



Naschrift
Op 18 februari 2021 noemt de partij Denk premier Rutte een dictator maar heeft geen vergelijkbare kritiek op Erdogan.



Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.




Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)