zaterdag 13 maart 2021

387. Het linkse gevecht om Nederlandse kiezers

Op de voorpagina van het dagblad Trouw van 9 maart 2021 stond een artikel over de komende Nederlandse verkiezingen op 17 maart 2021. De kop: "Het echte gevecht om de kiezer vindt plaats op links." Citaat: "Uit het Kieskompas blijkt dat de twijfelende kiezer vooral op links zit. Daar vindt in de laatste week voor de verkiezingen de strijd om de zwevende stem plaats. Met nog ruim een week campagne voor de boeg hebben linkse partijen meer moeite om kiezers aan zich te binden dan (centrum)rechtse partijen. (...) Vrijwel alle partijen willen minder marktwerking, een hoger minimumloon en meer overheidssturing." Betekent dit dat de linkse partijen deze verkiezingen gaan winnen?

Veel economisch zwakkeren stemmen tegen hun eigen belang in
Ondanks de tendens naar links, leidt dat niet tot winst voor de linkse partijen. Want in dit opzicht lijken veel Nederlandse economisch zwakkeren op vergelijkbare kiezers in Engeland en Amerika die tegen hun eigen economisch belang in stemden voor Brexit en Trump. Een volgend citaat uit Trouw: "Politicologen wijzen erop dat de kiezer in meerderheid links denkt over sociaaleconomische thema's, maar vaak een stuk rechtser is als het aankomt op culturele onderwerpen, zoals integratie, asiel en migratie. Op die culturele voorkeur baseren zij vaak hun stem, en daarbij nemen ze het economische programma van de rechtse partijen voor lief." De linkse partij SP heeft getracht om een rechts standpunt in te nemen inzake immigratie maar dat leidde tot grote verdeeldheid en het werd geen succes.

Niet een linkse meerderheid maar een linkse onmisbaarheid
In mijn blogbericht 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, wees ik er op dat linkse partijen in het verleden vaak tevergeefs dachten een meerderheid achter zich te kunnen krijgen. Inmiddels hebben zij begrepen dat dit uiterst onwaarschijnlijk is. Wat wel lukt, is er voor te zorgen dat er niet zonder linkse partijen geregeerd kan worden. Die strategie blijkt te werken als men samenwerkt. Samengaan is daarvoor niet nodig omdat de meerwaarde in aantallen nieuwe stemmers klein is door de onderlinge verschillen tussen de partijen. Dit schreef ik in blogbericht 385, "Wordt de Nederlandse politiek linkser?" Het antwoord is ja, maar dan moet de nu nog twijfelende linkse kiezer wel gaan stemmen. Is de verdeeldheid op links dan een voor- of een nadeel?

Eenheid op links is niet altijd een voordeel
Sommigen beweren dat meer eenheid op links altijd een voordeel zou zijn. Maar vanuit de linkse kiezers gezien is het juist een voordeel dat er veel te kiezen valt. Zo is bijvoorbeeld de SP tegen de EU en dat zal nooit het standpunt worden van een linkse eenheidspartij.

Een voordeel voor links is wel dat de rechtse partijen PVV en FvD zich buitenspel hebben gezet. De PVV door tegen de Grondwet in islamitische instellingen te willen verbieden. Het FvD door interne ruzies en homovijandige, racistische en antisemitische geluiden uit hun achterban. Dit voordeel voor links gaat alleen werken als men ook bereid is om te gaan regeren. En die bereidheid hangt samen met de uitslag van de komende verkiezingen.



Naschrift.
Op 13 maart 2021 tekenden VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD en 50PLUS een Regenboog Stembusakkoord met het COC. PVV, ChristenUnie, SGP, DENK en Forum gingen niet op de uitnodiging in.



Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.




Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)