zaterdag 3 december 2022

475. Qatar WK 2022: elk nadeel heeft een voordeel

Wat ging er allemaal mis? Allereerst de corrupte toewijzing door de FIFA aan Qatar zonder rekening te houden met de uiterst slechte mensenrechtentoestand aldaar. Vervolgens de vermoedelijk duizenden doden onder de uitgebuite arbeiders die de stadions bouwden.

Daarna de uitspraken van de verantwoordelijke Qatar-minister die vrouwen met snoepjes vergeleek en homoseksualiteit een ziekte noemde terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat al in 1973 tegensprak. Op het allerlaatste moment werd onder druk van Qatar het verboden om de regenboog te laten zien om te tonen dat men solidair is met de vervolgde lhbti+gemeenschap in Qatar en in tientallen andere landen. Datzelfde gold ook voor de 'OneLove' armband die op straffe van een gele kaart (!) niet door voetballers gedragen mocht worden. Dat betekent dat Qatar en FIFA kennelijk tegen de veroordeling zijn van iedere vorm van discriminatie. Op welke grond dan ook, islam en Arabische afkomst dus inbegrepen. Hoe dom kan men zijn? Bovendien zit in de O.L-armband geen regenboog.

Ieder nadeel heeft een voordeel
Volgens de wereldwijd bekende Nederlandse 'voetbalfilosoof' Johan Cruijff heeft ieder nadeel een voordeel. Het averechtse gevolg van bovenstaande regenboogverboden is dat daardoor juist de aandacht voor de vervolging van de regenboogbeweging zeer versterkt is.

Ministers zaten met de verboden armband om op de eretribune. Veelkleurige Belgische shirts werden verboden omdat er kleuren in voorkwamen die ook in de regenboog zitten. Vooral Europese voetbalbonden dreigden met stappen richting de FIFA. Een demonstrant liep met een regenboogvlag het veld op met zijn shirt teksten die de inval van Rusland in Oekraïne veroordeelden en de opstand tegen de vrouwendiscriminatie in Iran steunden.

Op 29 november 2022 speelde Nederland tegen Qatar. Nederland won met 2-0. Maar Qatar won op een ander front. De vrouwelijke ministers van sport uit België en Duitsland, en de openlijk homoseksuele minister van sport uit Engeland droegen de 'OneLove' armband. (Opvallend dat de meeste Nederlandse media aan laatstgenoemde minister geen aandacht besteedden). Omdat Nederland deze armband heeft ontwikkeld, werd toch verwacht dat minister van sport Helder uit solidariteit ook die band zou dragen. De twee ministers van Qatar naast haar droegen toen een armband ter ondersteuning van Palesteinen. Maar de Nederlandse minister droeg slecht een nauwelijk zichtbaar 'OneLove' speldje dat vrijwel verborgen ging achter een sjaal met een bijna verontschuldigende tekst. Was dat uit angst dat de gashandel met Qatar gevaar liep? Wel protesterend Duitsland sloot op die zelfde dag een grote gasovereenkomst met Qatar. Nederland geeft zich nu over voor de strijd begint.

Nederland is voortrekkersrol kwijt
Nederland liep vroeger voorop op gebieden waarin ik actief was. In de humanistische beweging werd in 1983 in de nieuwe Grondwet de gelijke behandeling van godsdienst en van levensovertuiging tot stand gebracht. Ook werden godsdienstige en humanistische voorzieningen (zoals een universiteit) gelijkwaardig behandeld. In de homo/lesbische beweging werd als eerste in de wereld het huwelijk opengesteld in 2001. Eerst riepen tegenstanders dat wij wereldwijd een "pleefiguur" zouden slaan. Nu is ons voorbeeld gevolgd in meer dan dertig landen. Die voortrekkersrol is Nederland al een tijdje kwijt.







Naschrift.
Op 21 oktober 2022 maakt de KNVB bekend te stoppen met de One Love aanvoedersbanden omdat er teveel ophef omheen is ontstaan. De KNVB-commisie discriminatiebestrijding protesteert omdat zij niet bij dit besluit bestrokken is. Commissielid professor sportrecht Olffers protesteert er indrukwekkend tegen in Nieuwsuur. Het COC noemt het besluit om te stoppen "onbegrijpelijk" en wil overleggen met de KNVB om "te zeggen dat ze hun rug recht moeten houden". Sportminister Helder zegt een groot voorstander te zijn van de One Love campagne. Op 3 december 2022 won Nederland van de Verenigde Staten met 3-1. Meten met twee maten: regenbogen worden overal verwijderd terwijl pro-Palestijnse uitingen toegelaten worden.

Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)