zaterdag 7 augustus 2021

408. Gedoe over regenboogvlag

Van 31 juli tot en met 8 augustus 2021 wordt in Amsterdam de 25ste Pride Week gevierd. Voor degenen die zich afvragen of dat nog wel nodig is, geef ik de volgende resulaten uit een onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag van 31 juli. Daaruit blijkt dat nog maar 32% van de ondervraagde lhbti'ers vindt dat Nederland een voorloper is als het gaat om hun rechten. In 2020 was dat nog 48%. Na de openstelling van het huwelijk in 2001 lijkt die emancipatie tot stilstand te zijn gekomen. Voor het derde jaar op een rij zegt zo'n vier op de tien van de ondervraagden dat zij alleen al in het afgelopen jaar negatief gedrag hebben meegemaakt omdat zij zijn wie zij zijn. Van de ondervraagde lhbti'ers vindt 61% het in Nederland een probleem om uit te komen voor hun identiteit, 50% om hand in hand te lopen op straat en 54% om in het openbaar een kus te geven aan hun levenspartner.

Gedoe over regenboogvlag
Er zijn twee soorten gedoe over de regenboogvlag. De eerste groep tegenstanders vindt dat de lhbti-emancipatie voltooid zou zijn. Uit bovenstaande onderzoeksgegevens blijkt dat dit niet klopt. Het tweede soort gedoe gaat over het toevoegen van kleuren voor mensen van kleur en trans- dan wel interseksuelen. De voorstanders van deze toevoegingen hebben dus kennelijk niet begrepen waar de regenboogvlag voor staat. Die verwijst niet naar bepaalde groepen maar naar een beginsel. Het uitgangspunt dat ieder mens het recht heeft om zelf zin en vorm te geven aan het eigen bestaan zolang het zelfbeschikkingsrecht van anderen niet wordt aangetast. Het toevoegen van kleuren die staan voor bepaalde groepen wekt de verkeerde indruk dat sommige groepen meer gelijkwaardig zouden zijn dan andere. Om dat te voorkomen zou je eindeloos veel kleuren moeten toevoegen en dat is een doodlopende weg die nooit iedereen tevreden zal stellen. Aanvaard dus het gelijkwaardigheidsbeginsel.

Strategisch belang van het gelijkwaardigheidsbeginsel boven het groepsdenken
De lhbti-beweging bestaat overal uit minderheden die gezamenlijk nergens ter wereld een meerderheid vormen. Wie wereldwijd gelijkberechtiging nastreeft zal dus een meerderheid van de bevolking achter zich moeten krijgen. Met eng groepsdenken zal dat nooit lukken. Maar wie uitgaat van het gelijkwaardigheidsbegindel kan iedereen achter zich krijgen die het welbegrepen eigenbelang van dat beginsel inziet. Iedereen mag inderdaad zoveel aan de regenboogvlag sleutelen als men wil. Maar iedere aanpassing die een eigen groep voorop plaatst, vermindert het wervende draagvlak van de regenboogvlag. Juist voor minderheden is strategisch denken van levensbelang en is eng groepsdenken altijd een doodlopende weg.

Waarom is een Friese regenboogvlag wel strategisch?
In het verleden heb ik meerdere blogberichten geschreven over het opmerkelijke feit dat de toch zo tolerante provincie Friesland geen regenboogprovincie wilde worden. Ook hier speelde het misverstand een rol dat de regenboogvlag een groepsvlag zou zijn. Gelukkig is het besef gegroeid dat het hier toch om een voor iedereen belangrijk beginsel gaat. In de Leeuwarder Courant van 30 juli 2021 staat op de voorpagina van het katern "Fryslân" een groot artikel met de kop "Waarom regenboogvlag 'bepaald geen flauwekul is'". Aanleiding is het feit dat op het belangrijkste kaatsveld in Friesland deze periode een regenboogvlag te zien is. Dat was voor het open riool van de (a)sociale media weer een reden om daarover te zeuren. Al die klagers maken door hun geklaag alleen maar duidelijk hoe belangrijk zo'n vlag kennelijk nog steeds is. De Leeuwarder Courant weerlegt die klachten ook duidelijk.

Het is opvallend dat het hier gaat om een integratie van de regenboog- met de Friese vlag. Waarom is dat nu wel heel strategisch? Deze vlag laat zien dat ook Friesland zich achter de regenboogvlag schaart. Het gaat hier dus niet om een deelbelang van een bepaalde groep die zich opdringt maar om een solidariteitsverklaring van de hele provincie. Dit is ook van landelijk belang omdat de Roze Zaterdag in Nederland dit jaar op 16 oktober 2021 in de Friese hoofdstad Leeuwarden gehouden zal worden. Dank aan de Leeuwarder Courant!

Op 2 augustus 2021 eist de Statenfractie van de rechtse partij Forum voor Democratie dat deze Friese regenboogvlag verwijderd wordt omdat die "polariseert". De verantwoordelijke voorzitter van het kaatsveld in Franeker reageert dat deze discussie "duidelijk maakt dat het nodig is om zo'n statement te maken." De Friese regenboogvlag blijft gewoon hangen.

Redactioneel commentaar van de NRC
Op 2 augustus 2021 verschijnt in de NRC een redactioneel commentaar onder de kop: "Nieuwe regenboogvlag toont valkuilen van identiteitsdebat". Ik citeer: "Er is op de jublilerende Amsterdam Pride deze week een nieuwe regenboogvlag in opmars. Op de nieuwe versie prijken niet alleen de kleuren van de regenboog, symbool voor de rijke schakering van menselijke kleuren en (gender-)identiteiten; er is een driehoekig element toegevoegd. Zwart, bruin, lichtblauw, lichtroze en wit, naast de bekende zes banen rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. De nieuwe kleuren moeten transgender personen, zwarte mensen, personen van kleur en mensen die zijn gestorven aan aids of leven met hiv beter representeren. (...) Een zekere mate van groepsdenken is voor gemarginaliseerde groepen soms noodzakelijk. Maar in het steeds nauwer gedefinieerde identiteitsdenken zit een grote valkuil. Die zit 'm in het reductionisme waarvan sommige van deze groepen zich bedienen. In hun strijd voor gelijkwaardigheid, reduceren zij zichzelf en anderen tot afgebakende groepen, hermetische hokjes. Wakker of niet-wakker, zwart of wit, ouderwets of modern. Dat is veel te simplistisch. Het is een reductie die tot in de oneindigheid door kan gaan. Het is zeer de vraag of een samenleving beter wordt van nog meer afscheiding van elkaar. Brengt dat geen verkaveling in plaats van bevrijding?"

"Tokio de Regenboogspelen"
In het dagblad Trouw van 3 augustus 2021 staat een artikel met de kop:"Lhbti-sporters maken van Tokio de Regenboogspelen". Ik citeer: "Zeker 179 atleten uit dertig landen zijn openlijk homo, lesbienne, biseksueel, transgender of transseksueel, meer dan drie keer zoveel in Rio, vijf jaar geleden. Toen telde Outsports 56 atleten. In Londen in 2012 slechts 23." Het IOC verklaarde dat de regenboog is toegestaan omdat die geen politieke uiting is.

"Regenboog top 100, de honderd mooiste regenboogboeken aller tijden"
Op 6 augustus 2021 verscheen op internet de "Regenboog top 100, de honderd mooiste regenboogboeken aller tijden". Hieronder plaats ik de boeken die ik zelf heb gelezen en kan aanbevelen. Bijna alle Engelstalige boeken heb ik in het Engels gelezen, dus ik weet niet hoe goed de Nederlandse vertaling is. 1. Confettiregen, Splinter Chabot. 2. Zwemmen in het donker, Tomasz Jedrowski. 3. Terug naar Tarvod, Boris Dittrich. 4. Roze Brieven, Spliter Chabot. 19. Je moet dansen op mijn graf, Aidan Chambers. 20. De afwijking, Dries Muus. 21. Het portret van Dorian Gray, Oscar Wilde. 23. Twee cowboys, Annie Proulx. 35. Gebr., Ted van Lieshout. 40. Giovanni's kamer, James Baldwin. 41. Kolja, Arthur Japin. 43. Voor een verloren soldaat, Rudi van Dantzig. 48. Eenzaam avontuur, Anna Blaman. 56. Maurice, E.M.Forster. 90. Lieve jongens, Gerard Reve. 94. Een jongensleven, Steven Fry. 99. Een man alleen, Christopher Isherwood. Klassiekers die ik het meest mis in deze lijst zijn met name: De avonden van Gerard Reve en Boven is het stil van Gerbrand Bakker.

De toekomst van de regenboogvlag
"Voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat." De regenboog is een zeer krachtig symbool van een belangrijk beginsel: gelijkwaardigheid in veelvormigheid. Er zullen ongetwijfeld nog vele vlagvarianten hierop verschijnen. Maar de kracht van het symbool zal overwinnen. Al was het maar simpelweg omdat het woord regenboog veel eenvoudiger is als een oneindige waslijst eerste letters waar niemand echt heel erg gelukkig van zal worden.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)