zaterdag 9 januari 2021

378. "Georgia on my mind": begint victorie in Georgia?

Voor mijn vele buitenlandse lezers: het Nederlands kent de uitdrukking 'zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten'. Dat betekent dat als iemand een ander van iets verdenkt of beschuldigt, de kans groot is dat hij daar zelf schuldig aan is. Wie het hardst roept dat politici 'zakkenvullers' zijn, heeft meestal 'boter op zijn hoofd'. Ook weer zo'n uitdrukking die het Nederlands voor nieuwkomers zowel moeilijk als boeiend maakt om het te leren.

Trump op heterdaad betrapt
Op 3 januari 2021 werd bekend dat (nu nog) president Trump van de VS een partijgenoot in Georgia die gaat over de verkiezingen heeft gebeld "om 11.780 stemmen te gaan zoeken." Biden heeft de presidentsverkiezingen in Georgia namelijk met 11.779 stemmen gewonnen. Hier is sprake van wat Amerikanen een 'smoking gun' noemen: iemand wordt op heterdaad betrapt op iets strafbaars. In dit geval poging tot vervalsing van een verkiezingsresultaat.

Iets dat Trump voortdurend (onbewezen!) zijn tegenstanders verwijt, blijkt hij nu zelf te doen. Na bewezen tienduizenden leugens van Trump verbaast het weinigen meer. Ik ben benieuwd of dit nu onbestraft blijft. Opmerkelijk is wel dat je zou verwachten dat al zijn aandacht zou gaan naar de senaatsverkiezingen in Georgia. Want daarvan hangt af of de Democraten een meerderheid krijgen in de Senaat. Maar kennelijk is Trump meer gericht op het redden van zijn eigen hachje dan op het belang van een Republikeinse meerderheid.

Waarom is de verkiezing van twee senatoren in Georgia zo belangrijk?
Op 5 januari 2021 vonden in Georgia de verkiezingen plaats van twee senatoren. Tijdens de verkiezingen in november 2020 kon geen van de kandidaten de vereiste meerderheid van 50% halen. Omdat de Republikeinen 50 van de 100 zetels in de Senaat hebben, is het voor de Democraten van groot belang beide zetels binnen te halen. Bij stakende stemmen geeft de stem van de (aanstaande) Democratische vicepresident Harris namelijk de doorslag.

De beide Democratische kandidaten voor de Senaat werden nipt gekozen. Dit is een grote nederlaag voor Trump. Want Biden kan nu veel ongedaan maken wat Trump de afgelopen vier jaar heeft gedaan. Maar Trump schijnt dat helemaal niet door te hebben. Zijn laatste toespraak in Georgia ging niet zozeer over de verkiezingen daar maar over de zogenaamd 'gestolen' verkiezingen. En het bedreigen van zijn tegenstanders, ook in zijn eigen partij.

Vicepresident Pence moet kiezen tussen Trump en democratie
Op 6 januari 2021 zou de verenigde vergadering plaats vinden van de twee huizen van het Congres. Die vergadering werd voorgezeten door (nu nog) vicepresident Pence. Van iedere staat zou het resultaat voorgelezen worden van de presidentsverkiezing. Daarna zou Pence moeten constateren dat Biden gewonnen had. Trump probeerde dat tegen te houden door druk op Pence uit te oefenen. Maar Pence wilde niet zwichten voor Trump maar zich aan de Amerikaanse grondwet houden. Wat Trump weer woedend maakte op Pence. Trump riep zijn aanhangers op naar Washington te komen. In zijn toespraak tot hen deed hij alsof dat er honderdduizenden waren maar iedereen kon zien dat dit niet klopte. En hij riep hen op om naar het parlementsgebouw, het Capitool, te gaan. Hij zei dat hij dat ook zou doen, maar hij verschool zich in het Witte Huis, hield zich urenlang stil en wachtte kennelijk af.

Trump wederom op heterdaad betrapt
Na deze achtereenvolgende leugens had hij niet met zoveel woorden opgeroepen om het Capitool te bestormen. Maar hij moet gedacht hebben dat zijn (nu nog maar honderden) aangangers zijn woorden ('stop de diefstal') letterlijk zouden nemen. Met grof geweld werd de vergaderzaal van het Congres bezet. De volksvertegenwoordigers werden in veiligheid gebracht en de vergadering werd meteen door Pence geschorst. Voor het oog van de hele wereld leek Amerika even op een bananenrepubliek geleid door een maffiabaas. Het is onbegrijpelijk dat het voorheen machtigste land ter wereld ('make America great again') niet in staat leek om zijn eigen volksvertegenwoordiging te beschermen tegen het tuig van de straat. Maar de staat herstelde zijn macht. Het Capitool werd ontruimd en het Congres besloot nu onder leiding van Pence dat Biden president en Harris vicepresident worden.

Na vier jaar list en bedrog weten we nu wel hoe Trump te werk gaat. Omdat hij niet met zo veel woorden heeft opgeroepen om het Capitool te bestormen, kan hij er zo juridisch wellicht mee weg komen. Maar ethisch en sociologisch heeft hij maandenlang opgeroepen tot geweld om zijn herverkiezing veilig te stellen. Dit ten koste van de geloofwaardigheid van vrijwel alles dat de Verenigde Staten ooit tot een baken in de vrije wereld maakte. Met Poetin als lachende derde. Die moet iets weten dat Trump tot een marionet maakt.

'Bij Alkmaar begint de victorie' (1573)
Het Nederlands kent de uitdrukking 'bij Alkmaar begint de victorie'. Dit gaat terug op een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog tegen het Nederland bezettende Spanje. Het maakte Nederland tot een weerbare democratie. Net zoals de VS dat werd in de bevrijdingsoorlog tegen koloniaal Engeland. Daarom hoop ik dat we nu kunnen zeggen: bij Georgia begon de victorie. Vrijwel alle media richtten alle aandacht op de bestorming van het Capitool. Maar voor de toekomst van een democratisch Amerika is de overwinning in Georgia vele malen belangrijker. En nu maar hopen dat de Democraten de Amerikaanse democratie redden.





Naschrift
Op 20 januari 2021 is Biden de nieuwe president. Trump vertrekt zonder zijn opvolger te willen ontmoeten. Het aantal coronadoden is inmiddels de 400.000 gepasseerd. Het eerste dat Biden doet, is een groot aantal beslissingen van Trump terugdraaien.





Naschrift. Amerika
Het aantal Amerikaanse lezers van mijn blog is het grootst na die uit Nederland. In deze groep bleef weer het meest gelezen blogbericht 18 over Dangerous stamps! Met dank aan het Postzegelblog want postzegels kunnen heel veel onthullen over een land, in dit geval over de Verenigde Staten. Daarna gevolgd door mijn blogbericht nummer 15 over (Anti) Holland Mania & Nieuw Amsterdam. Ook goed bekeken werd blogbericht 16 over Hans Brinker and a finger in a leaking dike. Verder moeten genoemd worden nummer 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in de VS in Orlando, nummer 119 over IHEU & de Verenigde Staten, bericht nummer 181 over De anti-elite-paradox over Trump  (de grootste stijger in deze groep), nummer 101 over American Democracy 101, nummer 173 over Geweld en preutsheid in de VS (over vlogbericht 5), nummer 174 over Nederlandse en puriteinse tradities in de VS (over vlogbericht 6) , en nummer 67 over American paradoxes. Zie voor de overige vlogberichten het  volledige lijstje onderaan.




Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)