zaterdag 28 maart 2020

337. Bevrijding door uit de kast te komen

Waarom schrijf ik niet over de coronacrisis? Wie mijn blog een beetje kent die weet dat ik een dwarsdenker ben. Als iedereen een bepaalde kant op holt, ben ik geneigd om afstand te nemen. Dat is een van de voordelen van het homo-zijn: je kunt andere dingen zien die de meeste mensen niet zien. Wie dat beter wil begrijpen kan in deze dagen van verplicht thuis verblijven een goed boek daarover lezen. Deze maand verscheen het onthullende boek Confettiregen van Splinter Chabot (Spectrum Amsterdam 2020). Waarom onthullend?

Bedreiging door mannensport
In mijn blogbericht 317, Homovijandig mannenvoetbal, verklaar ik waarom in Nederland het mannenvoetbal, in tegenstelling tot het vrouwenvoetbal, nog steeds zo homovijandig is. In het boek Confettiregen beschrijft Splinter Chabot hoe hij de zeer vijandige sfeer in mannengymlessen heeft ervaren. Hij bevestigt daarmee wat ik beschrijf in blogbericht 318, Homovijandige kastzitters. Juist jongens en mannen die onzeker zijn over hun seksualiteit trachten hun angsten te onderdrukken door vijandig/gewelddadig te reageren op openlijke homoseksualiteit. Het is mede daardoor te verklaren waarom het woord 'homo' nog steeds op Nederlandse schoolpleinen het meest voorkomende scheldwoord is zonder dat heel veel scholen daar voldoende iets tegen doen. Zie 162, Homovoorlichting op school moet beter.

Foltering door zogenaamde 'humor'
Uit het boek blijkt ook dat jongens die worstelen met hun seksualiteit uiterst gevoelig zijn voor homovijandige grappen. In blogbericht 232, Grappen? Naar beneden trappen!, laat ik zien dat het hier niet gaat om echte grappen maar om vormen van naar beneden trappen. Dit komt vooral voor bij die heteromannen die zich door de vrouwen- en homo/lesbische emancipatiebewegingen ernstig aangetast voelen in hun nu wegkwijnende machtspositie.

Bondgenoten van Poetin
Het boek laat ook zien dat jongeren die worstelen met hun homoseksualiteit erg negatief beïnvloed worden door voorbeelden van homovervolging zoals ik beschrijf in blogbericht 29 over het homovijandige Rusland. Hier spelen veel media een kwalijke rol door veel meer aandacht te besteden aan negatieve aspecten van homoseksualiteit dan de positieve. Zie mijn blogberichten 144, Is homo-nieuws geen nieuws? (1), 219, Is homo-nieuws geen nieuws? (2) en 261, Is homo-nieuws geen nieuws? (3). Ook het feit dat nu in Nederland overwogen wordt om te gaan regeren met rechtspopulististen die samenwerken met homovijandige partijen in Europa zal veel jongeren in nog grotere onzekerheid brengen.

Keerzijden van internet
Aan de ene kant kan internet heel nuttig zijn om homoseksualiteit te verkennen. Zo wordt mijn blogserie over homo-erotiek veel gelezen in homovijandige landen. Aan de andere kant kunnen de homovijandige uitingen in de (a)sociale media als heel bedreigend worden ervaren. Dat blijkt ook uit dit boek. De persoonlijke ontmoetingen geven dan de doorslag.

Bevrijding door uit de kast te komen
In Confettiregen beschrijft Splinter Chabot heel vlot en invoelbaar wat de worsteling rond zijn homoseksualiteit betekent. In omgevingen die door heteromannen en -jongens worden overheerst, vormen vaak meisjes en vrouwen bondgenoten van jongere en oudere homo's. Omdat zij beter doorhebben hoe heteromannen door hun gedrag en zogenaamde 'humor' proberen hun macht uit te oefenen. Splinter Chabot heeft een indrukwekkend mooi boek geschreven dat onthult hoe homojongeren worstelen en boven komen in een nog altijd door heteromannen en -jongens in hoge mate overheerste homovijandige maatschappij.





Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt ook voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door het bericht 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando, door het bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door blogbericht 66 over de emancipatiefilm Pride en door het bericht 31 over het vrijwel vergeten Oeganda-drama in zwart Afrika.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn betoog dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht krijgen. 



Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten