zaterdag 26 oktober 2019

317. Homovijandig mannenvoetbal

Op 11 oktober 2019 was het wereldwijd weer Coming Out Day. In Nederland deden vele honderden scholen mee. Meestal door het hijsen van een regenboogvlag. Dit wordt op die scholen georganiseerd door een Gender & Sexuality Alliance (GSA): "een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn". Juist op scholen moet een uiterst veilig klimaat bestaan voor iedereen die uit de kast wil komen.

Uit onderzoek en eigen ervaring in de homovoorlichting weet ik dat leerlingen die onzeker zijn over hun eigen seksualiteit dat kunnen afreageren door homovijandige uitlatingen. Het is dan van groot belang dat de school een duidelijk beleid voert. Dat gebeurde bijvoorbeeld op deze Coming Out Day op het Trinitas Gymnasium in Almere. In NRC Handelsblad van 12 oktober 2019 wordt helder beschreven hoe een groepje leerlingen anderen bedreigde met homovijandige uitingen. De school greep onmiddellijk in en benaderde die homovijandige leerlingen en hun ouders. Dat is van grote betekenis omdat veiligheid in ieders belang is.

Homovijandig mannenvoetbal
Naar aanleiding van Coming Out Day 2019 hebben aanvoerders in alle wedstrijden in het prof- en amateurs-mannenvoetbal  in het weekeinde van 18 t/m 20 oktober 2019 een speciale regenboogband gedragen. In de eredivisie vrouwenvoetbal gebeurde dat in het weekeinde van 11 t/m 13 oktober, ook op initiatief van de John Blankenstein Foundation.

Hoe is het te verklaren dat in Nederland nog nooit een mannelijke prof-voetballer uit de kast is gekomen terwijl homoseksualiteit in het vrouwenvoetbal geen enkel probleem is? In het mannenvoetbal komt veel homo-erotiek voor. In blogbericht 85, Zoenende voetballers, gaf ik daar wat voorbeelden van. Het is opvallend hoeveel daarvan in de afgelopen jaren op internet onvindbaar zijn gemaakt. Ook op de tribunes is de nodige homo-erotiek te zien: halfblote mannen die veel aan elkaar zitten. Tegelijkertijd hangt er een homovijandige sfeer. Het lijkt er op dat mannenvoetbal een verzamelplek is geworden van mannen die naar buiten een heteroleefstijl hebben maar zich tot mannen aangetrokken voelen en dat verhullen door openlijke homo's vijandig te benaderen. Die indruk wordt versterkt door de anonieme homovijandige kritiek op de regenboogbandjes. De meeste kritiek richt zich op de aanname dat er daardoor iets opgedrongen zou worden. Ik citeer b.v.: "door de strot geduwd", "geforceerd", "gedram", "in een hokje duwen" en "misbruik" terwijl precies het tegenovergestelde, seksuele zelfbeschikking, wordt bepleit. Hier zijn veel mannen aan het woord die in de kast zitten en zich bedreigd voelen door homo's die uit de kast komen. Waaruit maar weer eens blijkt hoe belangrijk de wereldwijde Coming Out Day nog altijd is.


Naschrift
Op 10 januari 2020 maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat uit onderzoek van het CBS blijkt dat homo- en biseksuele jongeren tussen de 12 en 25 jaar ruim tweemaal zo vaak (11,4%) online gepest worden dan heteroseksuele jongeren (5%).


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt ook voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten