zaterdag 20 juli 2024

556. "Meest rechtse regering in Nederland ooit" (2)

In de NRC van 11 juli 2024 staat een verontrustend artikel van Hubert Smeets onder de titel: "Poetins vijfde colonne richting het Catshuis". En als ondertitel: "Door tot de Orbán-fractie toe te treden, ondermijnt Wilders de positie van Nederland." Ik citeer: "Vrijdag ontving hij de Hongaarse premier in het Kremlin en dicteerde de gedienstig luisterende Viktor Orbán een eisenpakker voor Brussel. De maandag daarop liet hij met een kruisraket Ch-101 een (oncologisch) kinderziekenhuis in Kyiv platbombarderen. Geef Vladimir Poetin één vinger en hij neemt de hele hand. (...) Op dezelfde dag dat Orbán met Poetin de 'Europese veiligheidsarchitectuur voor na de oorlog' besprak - een 'strikt geheime missie' om de EU te misleiden - sloot de PVV zich aan bij de Patriotten voor Europa, een formatie die volgens de Tsjechische premier 'de belangen van Rusland dient en de veiligheid en vrijheid van Europa bedreigt.' Veel zusterpartijen van de PVV hebben zich openlijk met het Kremlin verbonden (de Italiaanse regeringspartij Lega van Salvini, de Oostenrijkse FPö en de Slo-waakse premier Fico) of staan heimelijk op zijn financiële balans (Rassemblement National in Frankrijk). Niet voor niets liet Le Pen vlak voor de parlementsverkiezingen weten dat zij Oekraïne zou verbieden nog langer Franse wapens tegen Rusland te gebruiken, een variant op het PVV-verkiezingsprogramma. (...) Maar toen de kinderkliniek in Kyiv twee dagen later werd bestookt door de 'vriend' van Parteigenosse Orbán zweeg de PVV-leider over de zoveelste oorlogsmisdaad van het land dat hij ook ná de MH17 crash nog jarenlang zijn 'bondgenoot in de strijd tegen massa-immigratie' was blijven noemen." Einde citaat.

Dit halfjaar is Hongarije voorzitter van de EU. Dat betekent niet dat Orbán ineens namens de EU naar buiten mag treden maar hij doet nu alsof door afspraken te maken met Poetin, Xi en Trump. Het betekent wel dat veel gebruikelijk overleg tussen ministers nu in Boeda-pest plaats vindt. Vanwege het gedrag van Orbán besluiten de meeste EU-landen om geen ministers meer te sturen naar Boedapest maar hoge ambtenaren. Dit leidt tot een conflict in de nieuwe Nederlandse regering. De PVV wil wel ministers sturen, VVD en NSC niet. Het gedrag van Orbán wordt gesteund door de PVV en bekritiseerd door VVD en NSC. Wat nu?

In de meeste Nederlandse media wordt weinig aandacht besteed aan de gevolgen voor de regenbooggemeenschap door de "meest rechtse regering in Nederland ooit". Maar gelukkig verschijnt op 17 juli 2024 in de NRC een redactioneel comentaar met de titel: "Afnemende acceptatie van homoseksualiteit door jeugd is zorgelijk." Met de ondertitel: "Gelukkig toont staatssecretaris Paul zich niet bevattelijk voor nepnieuws en politieke druk over seksuele vorming". Eerst beschrijft de NRC een recent onderzoek waaruit nu blijkt dat de jeugd negatiever over homoseksualiteit is gaan denken. En het commentaar eindigt met deze tekst: "Ook in de politiek wordt door sommige partijen met argusogen naar seksuele vorming gekeken. Onder andere PVV, BBB, FVD en Denk vinden dit geen taak voor scholen maar voor ouders. De nieuwe regeringscoalitie verbiedt de lessen niet, maar schreef wel in haar Hoofdlijnenakkoord dat ze 'neutraal' moeten zijn en 'beter toegesneden op de leeftijd van leerlingen'. Gelukkig toont staatssecretaris van Onderwijs Mariëlle Paul (VVD) zich niet bevattelijk voor nepnieuws en politieke druk. 'Ik ga niets anders doen dan ik in het afge-lopen jaar heb gedaan', zei ze bij haar herbenoeming als bewindspersoon. Ze zal docenten die lesgeven in seksuele vorming steunen en blijven uitdragen dat 'iedereen vrij en veilig zichzelf kan zijn'. Hopelijk zijn scholen even standvastig als zij. Leren lezen en rekenen is belangrijk, maar school is ook een plek om te leren samenleven en respect te hebben voor de eigenheid van de ander." Tot zover citeer ik het redactioneel commentaar van de NRC.

Er zijn nog een aantal andere zaken die belangrijk zijn voor de regenbooggemeenschap die niet geregeld zijn in het Hoofdlijnenakkoord. Bijvoorbeeld het regelen van het meerouder-schap waardoor het ouderschap van niet-biologische ouders in problemen kan komen. Het is te hopen dat in deze 'vrije kwesties' meerderheden in Tweede en Eerste Kamer alsnog tot oplossingen kunnen komen die uitgaan van het recht van iedereen op zelfbeschikking.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten