zaterdag 28 maart 2015

85. Zoenende voetballers

In de Verenigde Staten blijkt vaak dat homovijandige mannen in het geheim zelf homo zijn. In bericht 18 van 2 november 2013 schrijf ik dat sommige homohaters hun homoseksualiteit trachten te onderdrukken door die in anderen te vervolgen. In de Huffington Post van 20 maart 2015 staat een goed verhaal van Michelangelo Signorile over de vraag hoe men daar mee om moet gaan. Is het beter deze homohaters in de kast met rust te laten? Of moeten wij hun schijnheiligheid ontmaskeren omdat zij een gevaar vormen voor gelijkberechtiging? Het kan in ieder geval geen kwaad om de homohaters te laten weten dat wij hun spel door hebben, zoals in een Duitse advertentie tegen homohaat rond het voetballen.

Als in onderstaande tekst geen links naar afbeeldingen staan, ga dan naar
http://robtielmanblogt.blogspot.nl/2015/03/85-zoenende-voetballers.html
Het bekijken van deze afbeeldingen is nodig om de tekst goed te kunnen begrijpen.

Dit is mijn vierde blogbericht in de reeks over lichamelijkheid tussen mannen. Het eerste ging over afbeeldingen van op elkaar verliefde mannen, het tweede over vriendenparen en het derde over mannenparen. Ik schrijf nog berichten over mannen die mannen zoenen, over homo-erotiek in mannengroepen, over homotweelingen en over mannennaakt dat geen porno is.

Waarom aandacht voor zoenende voetballers? Zoals bekend, hoort voetballen tot de meest homovijandige sporten. Een mogelijke verklaring voor die homohaat zou kunnen liggen in het homo-erotische karakter van de sport. Dat kan aantrekkelijk zijn voor juist die mannen die graag lichamelijk met mannen omgaan zonder open te zijn over hun mogelijke homo- of biseksualiteit. Daar is niets tegen zo lang zij hun eigen seksuele gevoelens niet trachten te onderdrukken door ze in anderen te vervolgen. Ik spreek uit ervaring: lees mijn bericht van 8 maart 2014 over mijn eerste vriendje.

Uit de kast gekomen voetballers
Er zijn inmiddels goede ontwikkelingen. Zo kwam de Amerikaanse voetballer Robbie Rogers uit de kast. Hier is hij te zien met zijn toenmalige vriend Greg Berlanti. Robbie Rogers staat rechts op de foto. Hij was niet de eerste. In 1990 kwam voor het eerst de Engelse voetballer Justin Fashanu uit de kast. De toen zeer homovijandige Engelse pers en politie maakten hem het leven onmogelijk en hij maakte daar in 1998 een einde aan.

In 1997 kwam de Nederlandse voetballer Wensley Garden uit de kast. Hij deed een heel belangrijke waarneming:"Gek genoeg zijn voetballers best wel lijvig ingesteld. Onder de douche kwam het regelmatig voor dat spelers elkaar in het kruis pakten. Voetbalhumor. En in het grote bad voelde je vaak voeten en benen van anderen over je heen. Zelf probeerde ik me daar afzijdig van te houden. Ik had het gevoel dat ze dan zouden denken dat ik die jongen zou willen bespringen."

In 2000 volgde de Noorse voetballer Thomas Berling, in 2003 de Nederlandse voetballer John de Bever & Kees Stevens (zijn echtgenoot), in 2007 de Duitse voetballer Marcus Urban, in begin 2011 de Zweedse voetballer Anton Hysén, in de tweede helft van 2011 de Amerikaanse voetballer David Testo, in 2013 de bovengenoemde Amerikaanse voetballer Robbie Rogers en in 2014 de Duitse voetballer Thomas Hitzlsperger. Opvallend is dat de meesten uit de kast kwamen kort voor of nadat zij ophielden met voetballen. Dat ging gepaard met veel vijandige reacties. Het was voor de Nederlandse voetbalbond KNVB een belangrijke reden om een hele reeks acties tegen homohaat in het voetballen op gang te brengen. Met het strijden tegen deze homohaat rond het voetballen was de openlijk homoseksuele Nederlandse scheidsrechter John Blankenstein (1949-2006) al veel eerder begonnen. Hij kreeg daarvoor in 2003 de Bob Angelo Penning. Een stichting met de naam Blankenstein zet zijn werk voort.

Zoenende voetballers
Ik heb niets tegen zoenende voetballers, integendeel. Ook niet tegen intimiteit tussen voetballers, al dan niet onder de douches. Zo lang de betrokkenen er mee instemmen, mag iedereen van mij zijn gang gaan. Maar laat men dan ook zo eerlijk zijn om daarin geen rechtvaardiging te zoeken om openlijk homoseksuele voetballers weg te pesten.

Daarom deze fotoserie om te laten zien hoe gangbaar het elkaar zoenen onder voetballers is. En dan ik heb nog niet eens over de ontelbare omhelzingen. Ik zie ze graag. Maar dan wel wat minder nogal doorzichtig bekrompen omgaan met openlijk homoseksuele collega's.

In alfabetische volgorde van de eerstgenoemden: David Beckham & Ole Gunnar Solskjaer,  Cannavaro & Ruud van Nistelrooy, Claudio Canniggia & Diego Maradonna, Andy Carrol & Lukasz Fabiante, Mathieu Debuchy & Olivier Giroud, Tim Flowers & Jan Aage Fjortoft, Lionel Messi & Neymar, Samir Nasiri & Sergio Aguero, Gary Neville & Paul Scholes, Diego Perotti & Alvaro Negredo, Robin van Persie & Wayne Rooney, Tomasz Radzinsky & Wayne Rooney, Ivan Rakitic & Daniel Carrico en Alan Smith & Gary Kelly. (Naschrift: het is opvallend hoeveel homo-erotische foto's van profvoetballers onvindbaar zijn gemaakt.)

Verder kwam ik op internet een aantal zoenende voetballers tegen waarvan het mij niet duidelijk is wie dat zijn. Degenen die dat wel weten, mogen het mij doorgeven. Allereerst dit Nederlandse duo dat er bijna een balletdans van maakt. Hier gaat er één op de knieën. Deze proberen het in een vol stadion stiekem te doen. Sommigen maken er een trio van. Wie heeft Ruud van Nistelrooy hier te pakken? En dat geldt ook voor Buffon. Een paar doet net alsof ze in een slaapkamer verkeren. Erg bont maken Phil Bardsley & Kevin Nolan het: de achterste grijpt de voorste in zijn kruis, waarop de voorste de achterste een zoen geeft! Zoals Engelstaligen zeggen: "I rest my case!" Ofwel: heeft u nog meer bewijs nodig?

Ik ga niet zo ver als de Russische priester die gezegd heeft dat alle voetballers homo zijn. Maar dat het een lichamelijke sport is, blijkt wel uit dit bekende beeld met de handen voor het kruis. Of anders wel uit deze beelden van onder de douches. Met zijn tweeën, drieën, vieren, vijfenzessen, enzovoorts. Allemaal heel gezellig. Maar geen reden om openlijk homoseksuele voetballers uit te sluiten!Zie ook mijn blog over homo-erotische sporters.

De hierboven genoemde openlijk homoseksuele voetballer Robbie Rogers roept de wereldvoetbalbond FIFA op om alleen wedstrijden voor de wereldbeker te houden in landen die veilig zijn voor homoseksuelen. Hij is niet van plan om zijn homoseksualiteit te verbergen in homovijandige landen als Rusland en Qatar.

Mijn memoires "Humanisme als zelfbeschikking, levensherinneringen van een homohumanist" zijn november 2016 uitgegeven bij de Papieren Tijger Breda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten