zaterdag 25 mei 2024

548. "Meest rechtse onderhandelaarsakkoord ooit" (2)

Op 22 mei 2024 werd het "meest rechtse onderhandelaarsakkoord ooit" besproken in de Tweede Kamer. Die dag bleek dat ongeveer de helft van de ondervraagde Nederlanders het akkoord steunde. Maar belangrijker: slechts een derde dacht dat de beoogde regering haar doelen zou bereiken. Die kritiek klonk ook in de Tweede Kamer. Ik noem een paar punten.

Het akkoord mist een samenhangende visie op de toekomst van Nederland. Het wekt de indruk dat de vier partijen PVV, VVD, NSC en BBB hun verkiezingsprogramma's bij elkaar hebben gevoegd door er een nietje doorheen te drukken. Er blijft wel weinig over van het zogenaamd "sociale gezicht" van de PVV. De beloofde verhoging van het minimumloon gaat niet door. De toegezegde onmiddellijke afschaffing van het eigen risico in de zorg wordt op termijn een halvering. De inkomensverschillen worden niet kleiner maar groter. De hoogste inkomens worden niet meer maar juist minder belast dan de lagere. De afschaffing van de spreidingswet leidt niet tot minder problemen in de opvang van asielzoekers maar meer.

Rechtse stokpaardjes zijn de verhoging van de maximumsnelheid tot 150 kilometer, de bezuininging op onderwijs en de publieke omroep, de verhoging van de btw van 6% naar 21% op kranten, tijdschriften, boeken en cultuur, en het zogenaamd "neutraal" maken van seksuele voorlichting op scholen. Zie mijn vorige blogbericht nummer 547 in deze serie.

Wat betreft het asiel- en stikstofbeleid worden plannen voorgesteld die waarschijnlijk in strijd zijn met Nederlandse en Europese wetgeving. Die beoogde inkomsten worden alvast ingeboekt wat de financiële onderbouwing onzeker maakt. Dat geldt ook voor de beoogde bemensing: de beoogde premier Plasterk trekt zich terug na publiciteit over een dubieuze patentkwestie. Het is onzeker wie wel bewindspersonen willen worden in deze constructie.

Het onderlinge wantrouwen tussen de deelnemende partijen is erg groot. Met name de eenmanspartij PVV heeft de antirechtstatelijke opvattingen niet gewijzigd maar alleen in de "ijskast" opgeborgen. Dat betekent dat het daar makkelijk weer uitgehaald kan worden.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten