Er is weer veel sprake van boerenprotesten. Op 3 juli 2022 schreef ik al hierover en dat is nog steeds actueel. Daarom plaats ik hieronder de tekst van blogbericht 454. Maar eerst een verhelderend citaat uit de NRC van 27/28 januari 2024. Colomnist Caroline de Gruyter schrijft daarin onder de kop: "Benarde boer? Nee' agrilobby chanteert EU": "een derde van de Europese begroting gaat naar landbouw, terwijl de landbouwsector goed is voor 1,4 procent van het bbp. Van alle EU-landen krijgt Frankrijk het meest: een zesde. En raad eens wie daar vooral van profiteren? Grote boerenbedrijven. (..) Toen het Europees land-bouwbeleid werd opgezet, in 1962, werden boeren betaald om te produceren. Mensen moesten eten, zo simpel was het. Na een poosje was er zoveel geproduceerd voedsel dat boeren werden betaald om niet te produceren, of overschotten in Afrika te verpatsen. Tegenwoordig hebben we een ander systeem: de markt regelt regelt de productie, maar boeren krijgen per hectare subsidie. Resultaat: de agrilobby heeft de politiek bij de strot en drijft de kiezers in de armen van radicaal rechts. De kleine boer heeft het nakijken. Het Eurpees landbouwbeleid moet op de schop, en wel nu." Einde van het citaat uit de NRC.
Hieronder de tekst van mijn blogbericht van 454
Op 25 juni 2022 schreef ik in mijn blogbericht 452: "Wat ook niet helpt, is als boeren zich laten bedriegen door complotdenkers en uiterst rijke agrarische bedrijven die meer kijken naar hun eigen belangen dan naar die van de boeren. Datzelfde geldt voor rechtse politieke partijen die meer oog hebben op stemmenwinst dan op oplossingen voor boeren. Extremis-tische boeren die dreigen met intimidatie, met grof geweld en met lege schappen in super-markten zullen het draagvlak onder de bevolking niet vergroten maar juist verkleinen. Het is in het belang van boeren om oplossingen te vinden." Precies waar ik voor waarschuwde is in de afgelopen week gebeurd. Er werd getracht om op maandag 4 juli 2022 "het land plat te leggen." Er is die dag veel gebeurd maar het land platleggen lukte niet. Wat dan wel?
Maandag 4 juli 2022: een dag vol onbedoelde gevolgen
Er was aangekondigd dat de vliegvelden geblokkeerd zouden worden. Politie en leger stonden paraat dus daar werd van af gezien. Er werden wel een aantal distributiecentra van supermarkten geblokkeerd onder de leus "No farmers, no food." Een beetje domme, publieksvijandige actie. Want alom werd aandacht besteed aan het feit dat het grootste deel van de agrarische productie wordt uitgevoerd naar het buitenland dus een beetje minder productie leidt in Nederland niet tot lege schappen. Het was veel strategischer geweest als die bedrijven geblokkeerd worden die rijk zijn geworden over de ruggen van de boeren door de uitvoer naar het buitenland. Het blokkeren van enkele distributiecentra van supermarkten leidt tot tientallen miljoenen euro's schade en dat zal deels ten koste gaan gaan van de opbrengst voor de productie van de boeren. En het willekeurig blokkeren van snelwegen en havens van veerboten doet de sympathie voor boeren eerder af- dan toe-nemen. Ook door het ontbreken van goede woordvoerders werkten deze acties averechts.
Dergelijke boerenacties kunnen makkelijk gekaapt worden
Volgens de Leeuwarder Courant van 5 juli 2022 zijn de boerenblokkades van 4 juli 2022 in Heerenveen en Sneek gekaapt door agressieve types uit Noord-Holland die ook geregeld opduiken bij andere demonstraties. Ook andere media besteedden aandacht aan andere boerenacties die gekaapt werden door agressieve actievoerders die andere belangen heb-ben dan die van de boeren. Het meest schrijnend zijn wel de covid-ontkenners. Want juist op 5 juli 2022 verschenen in de media berichten over een onderzoek van het RIVM waaruit blijkt dat het doorschuiven van 305.000 operaties tot naar schatting 320.000 verloren ge-zonde levensjaren heeft geleid. Zoals bekend, zijn die operaties uitgesteld omdat een hoog percentage van covid-zieken in ziekenhuizen veroorzaakt werden door mensen die zich niet of te weinig hebben laten inenten. Daaraan werd deze week in de meeste media nu geen aandacht besteed. Met zulke dubieuze 'vrienden' hebben de boeren geen vijanden nodig.
Waarom besteedt de AIVD niet meer aandacht aan Russische invloed op deze acties?
Over 'vrienden' gesproken die vijanden blijken te zijn: het is opvallend dat deze boeren-acties veel steun ondervinden van Poetin-aanhangers zoals FvD. Media beschrijven dat ook deze week. Pro-Poetin-stickers duiken op waar boerenacties gevoerd worden. Het is alom bekend dat Rusland er alles aan doet om in het Westen verdeeldheid te zaaien. Het is hoog tijd dat boerenacties publieksvriendelijker worden en minder makkelijk gekaapt kunnen worden door lieden die over de ruggen van boeren misbruik maken van hun demonstraties.
Er is ook goed nieuws van en voor boeren
Zoals gebruikelijk (zie mijn naschrift over mediakritiek) was er de afgelopen weken erg veel slecht nieuws over boeren in het nieuws. Maar er was nu ook goed nieuws. Zo opende het dagblad Trouw van 6 juli 2022 op de voorpagina met de kop: "Een groep duurzame boe-ren dient vandaag een tienpuntenplan in bij het kabinet. 'Wij schetsen een perspectief voor alle boeren.' Plan groene boeren: minder stikstof en geen kunstmest." Ik citeer: "Terwijl hun collega's wegen blokkeren, komt een groep van circa 2500 boeren met een Groenboe-renplan dat 'alle boeren' perspectief moet bieden. (...) De overheid, supermarkten en banken moeten het over een andere boeg gooien om boeren een toekomst te bieden, betoogt de groep. (...) De eerste aanbeveling is om boeren die duurzaam werken een hogere prijs voor hun producten te geven. Dat kan bijvoorbeeld door de btw-tarieven aan te passen waardoor er voor biologische boeren meer marge overblijft. (...) Een andere aanbeveling is om op een bedrijf niet meer dieren te houden dan er grond beschikbaar is voor het eigen voer en de verspreiding van mest. 'Sluit de kringloop', staat in de aanbeve-lingen. De groep boeren bepleit verder onder meer het kopen van grond door bijvoorbeeld grondbanken en pensioenfondsen aantrekkelijker te maken als zij hun land voor een lange periode verhuren aan duurzame boeren." Tot zover goed nieuws uit het dagblad Trouw.
Voor de beeldvorming in Nederland over boeren zou het goed zijn als de strategie van negatieve berichten vervangen wordt door een positief pleidooi voor veranderingen. Niet alleen maar tegen een bemiddelaar (Remkes) zijn maar zelf met een ander voorstel voor bemiddeling komen. Niet overal tegen zijn maar ook ergens vóór zijn. Publieksvriendelijk zijn en niet acties voeren die makkelijk gekaapt kunnen worden door slechte 'vrienden'.
Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.
Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen
en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).
Zie voor mijn
reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.
Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).
Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat, (het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland, (het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht) en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten