zaterdag 14 maart 2015

83. Vriendenparen

Najaar 1967 ontmoette ik voor het eerst een vriendenpaar dat al 20 jaar samenwoonde. Als slachtoffer van de toenmalige bevooroordeelde beeldvorming rondom homoseksualiteit had ik daar als jonge volwassene nog nooit van gehoord. Het toen nog gangbare beeld van oude homo's was dat het zielige vereenzaamde mannen waren die wegkwijnden onder het erge noodlot dat hen getroffen had. Het was voor mij een opluchting te zien dat je als oudere homo ook gelukkig kon worden. 

Toen Herman en ik 43 jaar geleden gingen samenwonen, vond een deel van de toenmalige homo/lesbische beweging meewarig dat wij bezig waren "huwelijkje te spelen". Dat werd nog erger toen wij als een van de eerste vriendenparen in Nederland erkend werden als pleeggezin. Wij waren 20 jaar noodopvang voor een tiental homojongens vanaf 16 jaar die van huis waren weggelopen of het huis waren uitgezet omdat hun ouders homoseksualiteit niet aanvaardden. En dat in een tijd dat velen in de homo/lesbische beweging het huwelijk als vorm van verwerpelijke onderdrukking zagen. Dit homoverzet tegen het huwelijk is te begrijpen tegen de achtergrond van een eeuwenlange heteroseksuele onderdrukking van homoseksuelen. Maar dat betekent nog niet dat alles wat hetero's doen dus fout is. Omdat hetero's ademhalen, hoeft dat voor homo's geen reden te zijn om daar dan maar mee te stoppen.

Homoseksueel ouderschap moest nog worden uitgevonden en ik heb daar veel lezingen over gegeven van Noorwegen tot de Verenigde Staten. De strijd voor de gelijkberechtiging van homo/lesbisch ouderschap moest nog beginnen. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat homo/lesbisch ouderschap minstens even goed is als heteroseksueel ouderschap. En net als de gelijkberechtiging van homo- en lesbische paren wordt homo/lesbisch ouderschap in steeds meer landen wettelijk erkend. De website www.meerdangewenst.nl geeft allerlei praktische informatie en brengt wensouders bij elkaar. Lezing van het boek De wens & de vaders door Sara Coster is zeer aan te raden.

Als in onderstaande tekst geen links naar afbeeldingen staan, ga dan naar
http://robtielmanblogt.blogspot.nl/2015/03/83-vriendenparen.html
Het bekijken van deze afbeeldingen is nodig om de tekst goed te kunnen begrijpen.

In Nederland hebben veel vriendenparen in de openbaarheid een belangrijke rol gespeeld bij het zichtbaar maken van het feit dat ook homomannen in staat zijn om samen gelukkig ouder te worden. Ik noem hier (in alfabetische volgorde): de artiesten Jos Brink & Frank Sanders, de homorechtenjurist en de kunstenaar Boris Dittrich & Joshua Rosenbaum, de artiest en zijn vriend André van Duin & Martin Elfrink, de schrijver/dichter en de schilder Jaap Harten & Oskar Lens, de schrijver/dichter en zijn weduwnaar Gerrit Komrij & Charles Hofman, de artiest en zijn echtgenoot Paul de Leeuw & Stephan Nugter & kinderen, de vormgever en de architect Benno Premsela & Friso Broeksma, de schrijver/dichter en zijn partner Gerard Reve & Joop Schafthuizen, de journalist en zijn levenspartner Jan Rogier & Pieter Conijn, de zanger en de acteur Ramses Shaffy & Joop Admiraal en de televisieman en zijn echtgenoot Peter van der Vorst & Sander Schreurs & hun zoontje Levi.

Wereldwijd zijn vooral bekend geworden de zanger en zijn echtgenoot Elton John & David Furnish en Ricky Martin & Jwan Yosef. Ook in Groot-Brittannië geldt dat voor de net uit de kast gekomen schoonspringer en de scenarioschrijver Tom Daley & Dustin Lance Black. In Duitsland zijn dat de burgemeester van Berlijn en de arts Klaus Wowereit & Jörn Kubicki. In Vlaanderen en Zuid-Afrika zijn dat de schrijver en partner Tom Lanoye & René Los. In de Verenigde Staten zijn dat de zanger/acteur en de schilder/acteur Lance Bass & Michael Turchin, de modellen Ryan Berry & Reichen Lehmkuhl, de acteur en de publicist Matt Bomer & Simon Halls, de modellen Brandon Robert Brown & Colby Malvin en Topher DiMaggio & Lance Luciano, het model en de marinier Max Emerson & Andres Camilo, de acteurs Neal Patrick Harris & David Burtka & kinderen, de acteur en de fitness trainer Jonathan Knight & Harley Rodriguez, de modellen Lance Luciano & Topher DiMaggio, Miles McMillan & Zachary Quinto, Jason Morgan & Mark Ricketson, Anthony Romero & Austin Wilde en Jack Rayder & Lukas Grande, de eerste openlijke American football-speler en de zwemmer Michael Sam & Vito Cammisano en de zanger en de acteur Sam Smith & Brandon Flynn. Over het Amerikaanse vriendenpaar Tom Bridegroom & Shane Bitney Crone is een veel geprezen documentaire gemaakt: Bridegroom.

Omdat dergelijke vriendenparen belangrijke rolmodellen zijn voor homo's wereldwijd vroeg ik mij af of er ook schilderijen van vriendenparen bestaan. Het kan aan mij liggen maar ik heb die niet kunnen vinden behalve die van de Nederlandse schilder Wim Heldens. Hij past zo in de eeuwenoude Nederlandse traditie van portretschilders en hij heeft internationale erkenning gekregen.

Een bekend standbeeld van een vrienden- (en vriendinnenpaar) is het Gay Liberation Monument van George Segal in het Christopher Park in New York en op de Stanford University Campus in Californië.

Dit is mijn tweede blogbericht in de reeks over lichamelijkheid tussen mannen. Het eerste ging over de verbeelding van op elkaar verliefde mannen. Na bovenstaand blogbericht over vriendenparen zullen nog berichten volgen over andere mannenparen in de media (zoals in de reclame), over homotweelingen, over elkaar kussende mannen (zoals voetballers), over homo-erotiek in mannengroepen en over mannennaakt dat geen porno is. U bent alvast gewaarschuwd!Mijn memoires "Humanisme als zelfbeschikking, levensherinneringen van een homohumanist" zijn november 2016 uitgegeven bij de Papieren Tijger Breda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten