zaterdag 27 juli 2013

4. Levensgevaarlijke preutsheid

Toen ik mijn blog in mijn profiel bij Yahoo wilde vermelden, werd mij dat geweigerd met de vage mededeling dat mijn blog 'obscene' taal zouden bevatten. Mijn lezers kunnen het zelf nazoeken: waarover zou Yahoo gevallen kunnen zijn? Homo? Aids? Ik denk: anale seks.

In de jaren tachtig en negentig was ik voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseur voor aidspreventie onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Dat het woord homomannen niet werd gebruikt, was van de WHO geen preutsheid. In mijn boek "Bisexuality & HIV/AIDS; A Global Perspective" (Prometheus Books, Buffalo NY, 1991) leg ik uit dat wereldwijd de meeste mannen die seks hebben met mannen zich vaak niet herkennen in begrippen als homo, gay of biseksueel. Het gaat bij preventie in de eerste plaats om gedragsverandering en het gebruik van identiteitsgevoelige woorden kan daarbij als stoorzender werken.

In 1989 nam ik in Brazzaville in het het WHO-regiokantoor voor Afrika ten zuiden van de Sahara deel aan een WHO conferentie over de verspreiding van hiv/aids. Amerikaanse onderzoekers stelden op grond van hun onderzoek onder Afrikaanse vrouwen dat zij veel vaker aids hadden dan westerse vrouwen. Hun hypothese was dat vagina's van Afrikaanse vrouwen veel kwetsbaarder zouden zijn voor hiv-infecties. In de discussie bracht ik zo diplomatiek mogelijk mijn kritiek. Het onderzoek werd gedaan door blanke Amerikaanse mannen en dat verhoogt de betrouwbaarheid van de antwoorden van zwarte Afrikaanse vrouwen niet. Verder werd genegeerd dat veel antropologisch onderzoek in Afrika had aangetoond dat soms heteroseksuele contacten anaal waren als voorbehoedsmiddel of als middel om het maagdenvlies niet te breken. Bekend was toen al dat de anus van zowel mannen als vrouwen veel kwetsbaarder was voor infectie dan de vagina.

De verwijzing naar anale seks ging als een schok door de volle zaal. Inderdaad: 'obsceen taalgebruik' en zelfs 'rassendiscriminatie'. Ik hield staande dat wetenschappers de feiten bij hun naam moesten noemen omdat er anders onnodig vele doden zouden vallen door levensgevaarlijke preutsheid. De Amerikaanse onderzoekers waren ervan uitgegaan dat anale seks alleen bij homomannen zou voorkomen. Ook in Nederland leeft dat vooroordeel nog steeds. Over discriminatie gesproken!Naschrift
Niet alleen Yahoo heeft veel meer moeite met seks dan met geweld. Dat geldt ook voor Facebook. Zie: Dangerous stamps! Op 22 juli 2018 beginnen Vlaamse musea een actie tegen Facebook vanwege hun naaktvijandige beleid dat ook de verspreiding van kunst benadeelt.
Mijn memoires "Humanisme als zelfbeschikking, levensherinneringen van een homohumanist" zijn november 2016 uitgegeven bij de Papieren Tijger Breda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten