In de blogserie "Meest rechtse regering in Nederland ooit" verscheen op 5 juli 2024 mijn eerste bericht, op 19 juli 2024 mijn tweede, op 21 september 2024 mijn derde, op 28 september 2024 mijn vierde, op 5 oktober 2024 mijn vijfde en op 12 oktober 2024 mijn zesde. Deze berichten gingen onder andere over grote onderlinge spanningen tussen de regeringspartijen, over de eerder afgewende achteruitgang van leden van de regenboog-gemeenschap, over de toenemende dreiging vanuit regenboogvijandig Rusland, over de vergeefse poging vanuit het NSC om de zelfbeschikking van transgender-personen aan te tasten, over de strategie van de PVV om via een noodwet tegen een bedachte 'asielcrisis' de volksvertegenwoordiging naar Hongaars model uit te schakelen, over de noodzaak om te komen tot een democratische alliantie om te voorkomen dat via een noodwet het parle-ment wordt uitgeschakeld en over het feit dat tijdens de Algemene Politieke Beschouw-ingen op 8 en 9 oktober 2024 een meerderheid in de Eerste Kamer zich uitsprak tegen de door Wilders beoogde noodwet. Tot recent stond de PVV-leider erop dat er een noodwet moest komen om de volksvertegenwoordiging te omzeilen. Maar toen ging Wilders om.
Waarom? In de NRC van 23 oktober 2024 staat een verhelderende tekst. Ik citeer: "Nog maar een paar weken geleden was het Geert Wilders die vooruit liep op een crisis. Als de noodwet voor asiel er niet kwam, had zijn partij, zei hij, misschien niets meer te zoeken in dit kabinet. Zijn boodschap was: de noodwet of niks. Het voornemen voor een noodwet staat in het hoofdlijnenakkoord en Wilders had niet 'de ruggengraat van een banaan.' Bij een compromis zonder noodwet zal hij moeten uitleggen wat voor ruggengraat hij dan wél heeft. Hij zal er dus iets voor terug willen hebben, om aan zijn kiezers duidelijk te maken wat hij voor hen binnenhaalt. Al zal hij er niet omheen kunnen dat zijn eigen minister, Marjolein Faber over wie hij al wekenlang bewonderende berichten op X zet, niet heeft waargemaakt wat zij heeft beloofd. Bij de val van het kabinet zou Wilders kunnen denken: wat kan mij gebeuren? In de peilingen staat de PVV stabiel hoog, al sinds de verkieizingen van vorig jaar. Maar als er nieuwe verkiezingen komen, is het niet zeker dat er weer ge-noeg partijen zijn die met de PVV willen regeren. Dit kabinet kan zijn laatste kans zijn. En meedoen in de regering geeft hem bij de andere rechts-radicale leiders in Europa status, dat weet hij." Aldus Lamyae Aharouay en Petra de Koning in de NRC van 23 oktober 2024.
Op diezelfde dag, 23 oktober 2024, bleek dat Wilders zijn eis heeft laten vallen om een noodwet in te voeren buiten het parlement om. In ruil komt er nu een spoedwet via de Tweede en de Eerste Kamer met verzwaarde maatregelen tegen de huidige asielmigratie.
Op 24 oktober 2024 bereikten PVV en NSC een compromis over asiel. Wilders haalde dus bakzeil: de noodwet met uitschakeling van de volksvertegenwoordiging is van de baan. In de nacht van een beginnend 25 oktober 2024 gaan ook VVD en BBB ermee akkoord. En op diezelfde dag gaat de regering ermee akkoord. Wat zijn de belangrijkste gevolgen hiervan?
In de eerste vier maanden van deze "meest rechtse regering in Nederland ooit" is nu dit kabinet er niet in geslaagd om overtuigend duidelijk te maken dat er sprake zou zijn van een acute crisis zoals een oorlog, watersnoodsramp of een epidemie. Het enige wat in de praktijk wel blijkt te werken is de spreidingswet die door beide Kamers is aangenomen.
En wat wordt nu besloten? Om dat wat werkt weer af te schaffen! Waaruit maar weer eens blijkt dat deze regering vooral bezig is met feitelijk niets uithalende symboolpolitiek. En de werkelijke problemen van dit land niet echt wil oplossen in de hoop zo de volksver-tegenwoordiging naar Hongaars model te kunnen uitschakelen. Wat komt er nu aan?
In willekeurige volgorde: het verblijf in Nederland moet voor statushouders, mensen in de asielprocedure en uitgeprocedeerde asielzoekers versoberd, bemoeilijkt en verkort worden. Er komen geen permamente verblijfsvergunningen meer en in de plaats daarvan tijdelijke voor drie jaren. Meerderjarige kinderen en niet-gehuwde partners mogen niet meer komen. Dat laatste is vooral belangijk voor lhbti+'ers die in hun land van herkomst niet kunnen trouwen. Asielzoekers die in een ander land asiel hebben aangevraagd, worden teruggestuurd. Delen van Syrië (waar de grootste aantallen asielzoekers vandaan komen) worden veilig verklaard en kan naar dat land worden uitgezet. Asielzoekers die veroordeeld worden, moeten het land uit. Dat geldt ook voor asielzoekers die geen paspoort hebben. Vanaf november worden de grenzen van Nederland gecontroleerd om ongewenste personen terug te kunnen sturen. Dit alles vergroot de kans op rechtszaken en grotere vertraging.
In een volgend blogbericht ga ik in op de kritiek op deze voorstellen. Eén aspect noem ik nu al vast. "Bestuurslid Maartje Terpstra van de Vereniging van Asieladvocaten valt op dat ongehuwde partners niet kunnen nareizen. 'Met name omdat we dat altijd hebben gedaan voor de lhbti-gemeenschap', zegt ze in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co. 'Zij vluchten juist omdat ze vervolgd worden en vaak niet kunnen trouwen.'" Aldus de NOS.
Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.
Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen
en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).
Zie voor mijn
reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.
Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).
Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat, (het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland, (het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht) en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten