In de blogserie "Meest rechtse regering in Nederland ooit" verscheen op 5 juli 2024 mijn eerste bericht, op 19 juli 2024 mijn tweede, op 21 september 2024 mijn derde, op 28 september 2024 mijn vierde en op 5 oktober 2024 mijn vijfde. Deze berichten gingen o.a. over grote onderlinge spanningen tussen de regeringspartijen, over de eerder afgewende achteruitgang van leden van de regenbooggemeenschap, over de toenemende dreiging vanuit regenboogvijandig Rusland, over de vergeefse poging vanuit het NSC om de zelf-beschikking van transgender-personen aan te tasten, over de strategie van de PVV om via een noodwet tegen een bedachte 'asielcrisis' de volksvertegenwoordiging naar Hongaars model uit te schakelen en over de noodzaak om te komen tot een democratische alliantie om te voorkomen dat via een noodwet het parlement wordt uitgeschakeld. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op 8 en 9 oktober 2024 sprak een meerderheid in de Eerste Kamer zich uit tegen de door Wilders beoogde noodwet. Dat is heel goed nieuws!
En er is nog meer goed nieuws dat helaas weinig aandacht kreeg in de meeste media. Een goede uitzondering is te vinden in het dagblad Trouw van 3 oktober 2024 in een artikel van Peter Rehwinkel, onder andere oud-lid van de Tweede en Eerste Kamer voor de PvdA. Hij schrijft daarin: "No way dat een bewindspersoon in zijn kabinet zo'n uitspraak doet, zei premier Schoof vorige week ferm vanuit New York. Hij reageerde op PVV-staatssecretaris Chris Jansen, die in het programma Goedemorgen Nederland had verklaard nog steeds achter de 'Minder Marokkanen'-uitspraak van zijn partijleider Geert Wilders te staan. Wilders werd daarvoor tot in hoogste rechterlijke instantie veroordeeld. (...) Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) bijt zich terecht vast in de zaak. Hij kreeg gedaan dat de staatssecretaris afstand van zijn uitspraken bij WNL nam: 'Deze persoonlijke opvatting-en reflecteren niet het kabinetsbeleid'. Een dag later werd Schoof gedwongen te verklaren dat persoonlijke opvattingen bij het ambt van bewindspersoon niet van toepassing zijn. Er is wat hem betreft geen verschil tussen de politicus en de privé-persoon." Einde citaat.
Het jongste Tweede Kamerlid verdient complimenten voor zijn heldenrol om deze PVV-bewindspersoon met succes tot de orde te roepen. Ik betreur het zeer dat de meeste Nederlandse media onvoldoende aandacht hebben besteed aan deze schending van de rechtsstaat. En de doelmatige wijze waarop deze PVV-er alsnog werd gecorrigeerd.
Het goede nieuws houdt deze week aan. De Hongaarse premier Viktor Orbán hield op 9 oktober 2024 een toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg. Daarin beging hij de gotspe door de toenemende homovijandigheid in zijn land te wijten aan de (amper aanwezige) migranten terwijl hijzelf die homovijandige campagne was begonnen! Terecht hield EC-voorzitter Ursula von der Leyen een stevige kritische toespraak om hem er op te wijzen dat zijn verwijt dat Oekraïne de Russische inval over zichzelf had opgeroepen ook kon worden toegepast op de Russische inval in Hongarije in 1956. Hetgeen een daverend applaus opleverde. Ongeveer driekwart van de aanwezigen steunde haar met applaus.
Nog meer goed nieuws uit Nederland: op 9 oktober 2024 bestond het kabinet-Schoof 100 dagen en dat werd 'gevierd' met twee nederlagen voor regeringspartij PVV. Minister Faber (PVV) is er na honderd dagen nog steeds niet in geslaagd om op papier te krijgen waarom er sprake zou zijn van een echte 'asielcrisis'. Zij leed op deze dag een grote nederlaag in de Tweede Kamer: haar voorstel om bij de asielzoekerscentra een bord te plaatsen dat daar wordt gewerkt aan hun terugkeer werd door een meerderheid afgewezen. Op diezelfde dag nam premier Schoof nadrukkelijk afstand van de PVV-oproep om burgemeester Halsema van Amsterdam te ontslaan omdat ze een Palestina-demonstratie had toegelaten. Ga zo door!
Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land.
Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen
en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).
Zie voor mijn
reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.
Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).
Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat, (het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland, (het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht) en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten