zaterdag 11 mei 2024

546. Persvrijheid wereldwijd onder druk. Ook hier?

Op 3 mei 2024 maakte Reporters Sans Frontières (RSF) bekend hoe het in 180 landen gesteld is met de persvrijheid. Noorwegen, Denemarken, Zweden, Nederland en Finland eindigden dit keer in de top vijf. Onze buren België (15), Duitsland (16) en het Verenigd Koninkijk (23) deden het een stuk slechter. En de hekkensluiters (176-180) waren Iran, Noord-Korea, Afghanistan, Syrië en Eritrea. Directeur Ruth Kronenburg van Free Press Unlimited (FPU) schreef hierover: "In slechts 45 landen is de situatie redelijk goed tot goed. Vorig jaar waren dat er nog 52. Vooral de politieke graadmeter daalt fors en dat is een slecht signaal voor de persvrijheid. De vrijheid van pers is vaak het eerste mensenrecht waaraan wordt getornd. Daarnaast bedreigt desinformatie de betrouwbaarheid van media." De RSF wijst er op dat in Nederland een kwart van de kiezers heeft gestemd op een partij die de publieke omroep wil opheffen en journalisten uitscheldt als "tuig van de richel".

Mijn blogserie over mediakritiek
Wie mijn blogserie over mediakritiek (zie naschrift hieronder) leest, zou de indruk kunnen krijgen dat het met de Nederlandse media uiterst slecht gesteld is. Dat is niet zo blijkens bovenstaand onderzoek. Mijn kritiek richt zich vooral op het feit dat de meeste media goed nieuws niet als nieuws beschouwen. Vandaar het kenmerkend Nederlandse verschijnsel dat de meeste Nederlanders in onderzoek stellen: "Met mij gaat het goed maar met Nederland niet". Uit hun eigen persoonlijke ervaring blijkt terecht dat Nederlanders tot de gelukkigste mensen behoren. Maar het weigeren om aandacht te besteden aan goed nieuws leidt er toe dat velen een vertekend beeld hebben van de Nederlandse maatschappij als groter geheel.

Afgezien van Scandinavië is mijn ervaring dat de meeste buitenlandse media slechter zijn dan de Nederlandse. Dat betreft niet alleen de neiging om goed nieuws te verzwijgen. Maar ook de geringe aandacht voor regenbooggemeenschappen wereldwijd. Gelukkig zijn er op internet gespecialiseerde websites die daar wel aandacht aan besteden. Zo kon ik het wereldwijd groeiend aantal landen op de voet volgen die het huwelijk openstelden voor paren van gelijk geslacht. Maar ook de vervolgingen in met name Rusland en zwart Afrika.

Mijn kritiek op de meeste Nederlandse media betekent niet dat ik geen oog zou hebben voor media in de rest van de wereld. Terecht wijst de RSF erop dat persvrijheid een van de eerste mensenrechten is die sneuvelt. Maar dat geldt ook voor de rechten van regenboog-gemeenschappen. Zij vormen de spreekwoordelijke kanaries in steenkoolmijnen. Amnesty, Human Rights Watch en Hivos besteden daar veel aandacht aan. Steun hen is mijn oproep!





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten