zaterdag 16 maart 2024

538. Komt er nu een rechtse regering in Nederland?

Op 16 februari 2024 stelde ik in mijn blogbericht 534 de vraag: "Komt er nu een rechtse meerderheidsregering?". Mijn antwoord was toen ontkennend. Ook voorspelde ik toen dat alle politiek leiders van PVV, VVD, NSC en BBB in de Tweede Kamer zouden blijven zitten. Dat betekent dat Wilders geen premier wordt. Deze voorspellingen blijken nu te kloppen.

Op 14 maart 2024 presenteerde Kim Putters zijn verslag. Daarin stelde hij dat een rechtse meerderheidsregering en een dito minderheidsregering met gedoogsteun niet mogelijk is. Hij stelt daarom voor om te komen tot een "programkabinet op basis van een akkoord op hoofdlijnen" met veel afstand tot de Tweede Kamer. De betrokken partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB blijven in de Tweede Kamer. En in de regering komen ook voor de helft ministers zonder binding met die partijen. Dat betekent dat Wilders geen premier wordt.

Wilders noemde dat "ondemocratisch" en "staatsrechtelijk onjuist". Waarmee hij bewees dat hij inderdaad geen geschikte premier is. In Nederland wordt de premier niet via de verkiezingen gekozen maar door de Tweede Kamer. Daarin heeft de PVV geen meerderheid maar slechts een kwart van de zetels. Daar is niets "ondemocratisch" aan want driekwart van de stemmers heeft niet op zijn eenmanspartij gestemd. De PVV is ondemocratisch.

Op de voorpagina van de NRC van 15 maart 2024 staan de volgende citaten. "Het gekibbel tussen de partijen op de dag dat hun samenwerking een nieuwe fase ingaat, past bij een formatie waarin het vertrouwen al sind het begin broos is. Er is geen duidelijk alternatief, weten de vier, maar niemand wil zich steviger binden dan de anderen, of dan strikt nood-zakelijk. (...) Het eindverslag bevat als voorzet een lijst van tien thema's waarover het rechtse blok 'concrete afsfspaken' wil maken. Het gaat onder andere om migratie, zorg, financiën, stikstof, veiligheid en koopkracht. Klimaat, energie, onderwijs en Oekraïne ont-breken, al vallen die mogelijk onder het thema 'internationaal en vestigingklimaat' (...) Het is de vraag of deze voorwaarden het wantrouwen wegnemen. (...) Bovendien moet nog blijken hoeveel zin andere partijen hebben om mee te doen. (...) GroenLinks-PvdA, D66 en SP zeggen al dat leden van hun partij die in zo'n kabinet stappen zeer waarschijnlijk een royement kunnen verwachten." De test komt 20 maart 2024 in het Tweede Kamer-debat.

Komt er nu een rechtse regering in Nederland? Dat is en blijft heel onzeker. Het onderlinge wantrouwen is niet weg. Dat komt mede door het getwitter van Wilders. Hij gedraagt zich alsof "de kiezer" en "het volk" op hem gestemd hebben terwijl dat maar door een kwart van de stemmers is en nog minder door alle stemgerechtigden. In zijn verkiezingprogramma staan ook linkse opvattingen zoals de verhoging van het minimumloon, het verbeteren van de zorg en het dierenwelzijn. Die standpunten worden niet gedeeld door de andere rechtse partijen. Links kan de spanningen binnen rechts opvoeren door strategisch te handelen.

Het ontbreekt de PVV aan ervaren ministerskandidaten. Dat geldt ook voor NSC en BBB. Wie zijn buiten deze partijen bereid om deel te nemen aan een kabinet dat voortdurend bloot staat aan twitterkritiek van Wilders? Veel media besteden daar aandacht aan zonder feitelijke onjuistheden te corrigeren. Zoals de onterechte bewering van Wilders dat hij "staatsrechtelijk onjuist" behandeld zou zijn. Of dat de tienjarige steun aan Oekraïne onwettig zou zijn terwijl die door een overgrote meerderheid in de volksvertegenwoor-diging gesteund wordt. Zelfs al komt er een rechtse regering dan zal die snel sneuvelen.





Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).

Zie voor mijn reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.

Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).








Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten