Op 11 december 2023 kwam verkenner Plasterk met het voorstel om met een informatie-ronde te beginnen om te zien of een rechts kabinet gevormd zou kunnen worden door PVV, VVD, NSC en BBB. Opvallend is zijn voorstel om te beginnen om te bekijken of zo'n kabinet in strijd zou zijn met de Grondwet en de internationale verdragen. Dit gezien de kritiek op het PVV-verkiezingsprogramma dat op zo'n twintig punten daarmee strijdig geacht wordt.
Ook opvallend is dat verkenner Plasterk in zijn voorstel vergeten is om ook artikel 1 van de Grondwet te noemen. Dat is het non-discriminatiebeginsel dat van wezenlijk belang is voor met name de regenbooggemeenschap. Op verzoek van Omtzigt (NSC) heeft hoogleraar Voermans een lijst van twintig punten gemaakt uit het PVV-programma die op gespannen voet staan met de Grondwet en de internationale verdragen. Daat staat artikel 1 wel in.
Ook weer opvallend is dat die lijst van Voermans nergens in de Nederlandse media te vinden is. De meeste media beperken zich steeds weer tot de PVV-punten over de islam. Terwijl de grondrechten van alle Nederlanders in het geding zijn. Waarom toch die fixatie?
Het goede nieuws is dat de overgrote meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer tegen de PVV-voostellen is om uit de Europese Unie te treden en om te stoppen met de steun voor Oekraïne. De meeste PVV-stemmers blijken er geen breekpunt van te willen maken als Wilders geen premier kan worden. Sommige media melden ook dat een PVV-er de nieuwe Kamervoorzitter is geworden "met een overtuigende meerderheid". In werkelijkheid gaat het om 75 van de 150 stemmen. De meeste media zien dit als een overwinning voor de beoogde rechtse coalitie. Terwijl die kleine meerderheid pas in de tweede ronde werd bereikt en een deel van de beoogde coalitiepartijen niet op de PVV kandidaat stemde.
Dat brengt mij op het punt van de geloofwaardigheid van Wilders en andere PVV-ers dat zij vanaf nu hun Grondwetvijandige opvattingen "in de ijskast" zullen plaatsen terwijl dezelfde opvattingen naar eigen zeggen "in hun DNA" zitten en zij er geen enkele excuses voor gaan maken. Het is van tweeën één: ofwel zij hebben in het verleden over hun toenmalige echte opvattingen gelogen, ofwel doen zij dat nu. Geloofwaardig is een en ander nu zeker niet.
Naschrift. Verkiezingen in Nederland
Dit blogbericht past in mijn blogserie over de Nederlandse verkiezingen
en de gevolgen ervan. Daarin verschenen eerder de blogberichten 179: Moreel leiderschap: wat is dat?, nummer 180: Referendum? Schijnvertoning! (2), nummer 181: De anti-elite-paradox, nummer 182: 'De kloof' bestaat niet in Nederland, nummer 183: "Wij worden niet gehoord!": klopt dat wel? en nummer 184: CDA-aanval op zelfbeschikking (veel gelezen).
Zie voor mijn
reactie op de uitslag van de verkiezingen blogbericht 186: Populismegolf gestopt in Nederland (dit bericht is hiervan het meest gelezen), 187: Regeringsvorming in Nederland (1) over het belang van het oeroude poldermodel, 188: Regeringsvorming in Nederland (2) over het divagedrag van kiezers, 189: Regeringsvorming in Nederland (3) over het consumentengedrag van kiezers, 190: Regeringsvorming in Nederland (4) over het links/progressieve misverstand, 191: Regeringsvorming in Nederland (5) over het belang van samenwerkingsstrategieën, 192: Regeringsvorming in Nederland (6) over het belang van het maatschappelijk middenveld, en als laatste blogbericht in deze serie nummer 199: Regeringsvorming in Nederland (7) over de duur van de kabinetsformatie.
Hierna volgde een nieuwe serie over de staat van Nederland met blogbericht 211, Is de gekozen burgemeester ondemocratisch?, bericht 212, CDA-aanval op zelfbeschikking (2), blogbericht 226, Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (het best bekeken in 2017 en 2018), blogbericht 227, Populismepreventie in Nederland, bericht 233, Referendum: aanval op democratie (1), bericht 234, Red de benoemde burgemeester!, blogbericht 235, Wat te doen met het "sleepwet"-referendum?, blogbericht 236, Verkiezingen van 21 maart 2018 hoopgevend, blogbericht 238, Nederlanders worden optimistischer!, blogbericht 265, Referendum: aanval op democratie (2), bericht 273, Homo/lesbische (on)veiligheid in Nederland, blogbericht 275, Staatscommissie parlementair stelsel Nederland, blogbericht 276, Nederland ontkerkelijkt snel, en blogbericht 277, De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (het begrip klaagschaamte heeft Google bereikt!).
Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat, (het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1500 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland, (het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht) en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten