zaterdag 17 augustus 2019

307. Terrorisme over- en onderschat

In blogbericht 209, Zijn media handlangers van terrorisme?, laat ik zien dat veel media meehelpen om het door terroristen beoogde  angstzaaien  te versterken. De werkelijke gevaren van terrorisme zijn veel kleiner dan veel mensen denken. Ook wordt het feitelijke gevaar van islamitische terroristen in West-Europa en in de VS overschat vergeleken met de vele andere gevaren die men er loopt. De gevaren van extreem rechts worden daarentegen onderschat. Hoe komt dat? En bedreigt dat ook vrouwen- en homo/lesbische bewegingen?

Terrorismegevaar overschat
Iedereen die denkt dat het slecht gaat met de wereld raad ik aan om dit boek van Hans Rosling te lezen: Feitenkennis; 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt (Spectrum, Houten 2018). Hij toont aan dat de angst voor het terrorisme aanzienlijk groter is dan het werkelijke gevaar dat men loopt.

Slechts 0,05% van alle sterfgevallen wordt veroorzaakt door terroristen. West-Europa telt minder dan 1% van de wereldwijde slachtoffers van terrorisme. De meeste slachtoffers zijn islamieten in islamitische landen. De overdreven beeldvorming is mede veroorzaakt door de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Men vergeet dat tussen 1968 en 2011 in de VS ± 1,4 miljoen mensen zijn omgekomen door wapengeweld tgv. het vrije wapenbezit.

Vergeleken met 22 andere landen met hoge inkomens is het aantal slachtoffers in de VS van wapengeweld 25 keer hoger. Zie voor een overzicht van de aantallen en de diverse achtergronden deze Engelstalige wiki-bladzijde: wapengeweld in de Verenigde Staten.

Islamgevaar overschat
Dankzij het langlopend onderzoek van Ipsos MORI, Perils of perception weten we dat het aantal islamieten in veel landen veel te hoog wordt ingeschat. In Nederland is het 5% tegen 19% ingeschat, in België 7% tegen 23% ingeschat, in Frankrijk 7,5% tegen 31% ingeschat en in Groot-Brittannië 4% tegen 17% ingeschat. Slechts 19% in de onderzochte landen denkt terecht dat het aantal doden door terreur in de laatste 15 jaar lager is dan in de 15 jaar ervoor terwijl dat in de meeste landen het geval is. Deze grootschalige overschatting van de werkelijke gevaren is mede het gevolg van de neiging van veel media om te denken dat goed nieuws geen nieuws is. Zie voor de gevolgen mijn serie over mediakritiek (hieronder).

Gevaar van extreemrechts onderschat
Tussen 2000 en 2007 werden er in Duitsland door de neonazistische terreurgroep NSU tien moorden, veertien bankovervallen en twee bomaanslagen gepleegd. Pas in 2011 werd het bestaan van de NSU ontdekt. Inlichtingendiensten in Duitsland hebben rechtsextremistische terreur ernstig onderschat. Duitse media melden in 2018 veel hoger aantal slachtoffers van extreem-rechts geweld: 169 in plaats van de officiële 83 slachtoffers. "Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland", aldus blijkt uit onderzoek in 2019. Dat blijkt ook uit de politieke moord op de CDU politicus Walter Lübcke die zich uitsprak voor de opvang van vluchtelingen in Duitsland. Er hebben zich meerdere duizenden geweldsincidenten met extreemrechtse achtergrond voorgedaan in Duitsland, waaronder ook een groot aantal aanvallen op asielzoekerscentra. Inmiddels is deze structureel blinde vlek verdwenen.

Er is wereldwijd veel meer aandacht gekomen voor extreemrechts terrorisme nadat het lange tijd onderschat is. De meest bekende voorbeelden zijn de aanslagen op 22 juli 2011 in Noorwegen, op 15 maart 2019 in Nieuw-Zeeland en op 3 augustus 2019 in El Paso (VS).  

Krijgt extreemrechts voet aan de grond in Nederland? Hier verwijs ik naar het begin van dit blogbericht. De overschatting van het gevaar van islamitisch extremisme bevordert een klimaat waarin rechts extremisme in Nederland wind in de zeilen krijgt. Ook hier raken de uitersten elkaar. Beide extremistische bewegingen moeten helemaal niets hebben van de humanistische, vrouwen- en de homo/lesbische emancipatiebewegingen. Het beginsel dat mensen het recht hebben om zelf zin en vorm te geven aan het eigen leven staat zo onder druk. Het is daarom nu van groot belang dat voorstanders van dit beginsel zich verenigen!



Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, het nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie, nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland nr. 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1) en nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (nieuwste binnenkomer).


Naschrift. Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat,  
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS,
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS,
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel,
9. Atlas van Friesland,  
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming,
12. Misverstanden rond Europese Unie en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten