Op 17 mei 2015 wordt wereldwijd in meer dan 130 landen aandacht besteed aan IDAHOT, de International Day Against Homophobia, Transphobia & Biphobia. Waarom juist op die dag? Op 17 mei 1990 werd homoseksualiteit officieel geschrapt als ziekte door de World Health Organization (WHO).
"Nederland weer homovriendelijker", zo blijkt uit het onderzoeksrapport 'Wel trouwen, niet zoenen' van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat deze week uitkwam. Uit het rapport blijkt dat in Nederland 92% van de bevolking vindt dat homo's hun eigen leven moeten kunnen leiden. In Europa doet Litouwen het 't slechtst waar maar 15% van de bevolking homo's hun eigen leven gunt. In Nederland zijn vooral bejaarden ouder dan 70 jaar, strenggelovigen en migranten het minst homovriendelijk.
De meeste moeite hebben Nederlanders met openlijk zoenende mannen. Ruim een derde (35%) vindt zoenende homo's 'aanstootgevend'. Dat was in 2010 nog 41%. Ter vergelijking: 24% vindt dit van openlijk zoenende vrouwen en 12% vindt dit van openlijk zoenende heterostellen. Op het gebied van intimiteit tussen mannen is er veel vooruitgang maar er valt dus nog wel wat te doen
Intimiteit tussen mannen
Dit is mijn negende en voorlaatste blogbericht in de reeks over intimiteit tussen mannen. Het eerste ging over op elkaar verliefde mannen, het tweede over vriendenparen, het derde over mannenparen, het vierde toonde zoenende voetballers, het vijfde blogbericht ging over mannen die mannen zoenen, het zesde liet vele gay twins zien, het zevende ging over homo-erotiek in mannengroepen en het achtste over olieworstelen.
Als in onderstaande tekst geen links naar afbeeldingen staan, ga dan
naar
http://robtielmanblogt.blogspot.nl/2015/05/92-homo-erotische-sporters.html
Het bekijken van deze afbeeldingen is nodig om de tekst goed te kunnen begrijpen.
Wanneer tijdelijk bij een of meer namen een link ontbreekt, kan men de namen bij Google intikken met daarachter het woord nude.
Naakt sporten in klassiek Griekenland
Naakt sporten door mannen was in klassiek Griekenland heel gewoon. Ik laat enkele bekende voorbeelden zien van Griekse worstelaars, Griekse hardlopers en een Griekse discuswerper. Tijdens de olympische spelen in de oudheid waren de mannen ook naakt. Het was dan ook terecht dat in 2004 tijdens de opening van de olympische spelen in Athene daarnaar verwezen werd. Kijk goed want je ziet niet wat je denkt te zien! De afbeeldingen van (vrijwel) naakt sportende mannen uit de klassieke oudheid hebben eeuwenlang als voorbeeld voor kunstenaars gediend.
Ik laat enkele afbeeldingen zien (in tijdsvolgorde). Worstelaars van de Zuid-Nederlandse schilder Michael Sweerts (1618-1664), ook van de Franse beeldhouwer Philippe Magnier (1647-1715), van de drie Amerikaanse schilders Thomas Eakins (1844-1916), Tom Lovell (1909-1997), Philip Gladstone (1963-) en de Poolse schilder Danielj S. Kramesto (?-). En roeiers van de Amerikaanse schilders Jared French (1905-1988) en Mark Beard (1956-).
Naakte rugbyspelers
Het meest bekende voorbeeld van blote sporters zijn de Franse rugbykalenders van Dieux du Stade. Ik geef enkele voorbeelden: in de doucheruimte, in de badruimte, van achteren, bij de stoomruimte, in de relaxruimte, samen in de kleedruimte en nog een onderonsje in de kleedruimte. Deze Franse rugbyers zijn kennelijk met elkaar een spelletje (bewegend beeld) aan het spelen. Verder vond ik ook nog op internet de Franse rugbyspelers Frédéric Michalak & Clément Poitrenaud en Alexis Palisson & Maxime Mermoz en verder nog Thom & Max Evans. En een Australische kalender met naakte rugbyspelers van de Naked Rugby League. Met daarin de Australische rugbyer Michael Witt: van Nederlandse afkomst? Ook uit Australië komen de blootkalenders van Gods of Football (waaronder rugby): John Williams is duidelijk toe aan een douche. Ook vond nog enkele blote rugbyers uit Nieuw-Zeeland.Wie kent deze naakte rugbyspeler? En zijn de Amerikanen Cameron Earnhart & Matt Schiermeier wel echte sporters?
Intimiteiten tussen voetballers
Al eerder besteedde ik aandacht aan zoenende voetballers. Maar er zijn ook andere intimiteiten. Zie bijvoorbeeld Beckham & Seedorf, Brogan & Ose en Ronaldo & Rooney. Of deze naakte voetballers: waar komen die vandaan? Zijn het Nederlanders? Zijn dit Amerikaanse voetballers?
Heel leuk vind ik dit korte filmpje. Er liggen een aantal voetballers op het veld te rusten. Een daarvan heeft een stijve. Ronaldo komt omhoog, ziet dat en kijkt meteen of hij er zelf ook een heeft. Waarna hij verontrust voor zich uit kijkt. Waaraan denkt Ronaldo? Misschien aan zijn nieuwe standbeeld op Madeira met een volgens sommigen iets te opvallend lid?
Intimiteiten tussen andere sporters
Al eerder schreef ik over de Amerikaanse angst voor alle mogelijke gevaren. Veel sporters zijn daarom zo ingepakt dat er nauwelijks kans is op intimiteiten. Maar deze ijshockeyers slagen er toch in om elkaar te zoenen. Deze worstelaars slagen er ook in om een intieme houding aan te nemen. Datzelfde geldt voor deze spelers van American football. En voor de worstelaars Aleksandr & Overgaard Madsen, de basketbalspelers Lebron James & Damon Jones en deze mij onbekende basketballers en boksers. Waar gaat deze hand naar toe? Wie grijpt hier wie in het kruis? Dit weet ik wel: Korbin Sims grijpt in het kruis van Willie Mason. En dit zijn Nederlandse wielrenners en Australische touwtrekkers.
Homo-erotische sportkleding of gewoon naakt
Je hebt sportkleding, strakzittende sportkleding, te strak zittende sportkleding, en veel te strak zittende sportkleding. Met sportkleding aan kun je heel aantrekkelijk zijn. Neem bijvoorbeeld de Zweedse sporter Björn Barrefors, de Portugese atleet Nelson Evora en voetballer Christiano Ronaldo, de Jamaicaanse hardloper Usain Bolt, de Amerikaanse roeier Henrik Rummel, deze mij onbekende Portugese wielrenners, roeiers, Nederlandse wielrenner, worstelaar en sporter. Maar de meest homo-erotische sportfoto's zijn toch voor velen die zonder sportkleding. Vooral het sportbad en de douches lenen zich goed voor spelletjes. Gezellig met zijn tweeën, drieën, vieren, vijven, zevenen, achten, enzovoorts.
Homoseksualiteit en sport: wat gaat er mis?
In het Vlaamse dagblad De Standaard van 10 mei 2015 wordt bericht over het onderzoek "Out on the Fields, the First International Study on Homophobia in Sport". Rond 80% van de ondervraagden zegt getuige of slachtoffer te zijn geweest van homovijandige uitingen in de sport. Ongeveer de helft van de ondervraagde homo/lesbische sporters is ooit persoonlijk slachtoffer van homovijandige uitingen geweest, meestal van uitschelden. Een vijfde van de homomannen en een tiende van de lesbische vrouwen werden lichamelijk aangevallen. Ongeveer twee derde van de ondervraagden vindt dat de sportwereld homovijandiger is dan de rest van de maatschappij. Homovijandige uitingen komen volgens hen het meeste voor op de sporttribunes en tijdens lessen lichamelijke opvoeding op school. Bijna de helft van de homosporters en ruim een derde van de lesbische sporters komen niet uit de kast.
Aan het onderzoek namen 9494 sporters deel, waarvan 2494 heterosporters. De meeste deelnemers komen uit Engelstalige landen zoals: Australië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Nieuw-Zeeland en Ierland. Zoals ik heb geschreven in blogbericht 19, "No sex please, we're British", hebben die landen in het verleden te maken gehad met een homovijandige wetgeving die kennelijk nog altijd doorwerkt. Maar dat neemt niet weg dat ook homovriendelijker landen te maken hebben met een deels homovijandige sportwereld. Wat is hiertegen te doen?
Homoseksualiteit en sport: wat wordt er aan gedaan?
Zoals de geschiedenis van de Gay Games sinds 1980 heeft laten zien, werkt zelforganisatie van homo/lesbische sportbijeenkomsten zeer stimulerend. Ik zelf heb aan de Gay Games Amsterdam 1998 zeer positieve herinneringen. Voor de eerste keer in mijn leven had ik het gevoel in een stad te zijn met een homo/lesbische meerderheid. Voor de meeste hetero's is het moeilijk voor te stellen wat het betekent om altijd in de minderheid te zijn en beducht te moeten zijn voor homovijandige reacties. Homo/lesbische sportorganisaties kunnen het zelfvertrouwen versterken en vergroten de mogelijkheden om uit de kast te komen omdat men elkaar daarbij kan ondersteunen en men van elkaars ervaringen kan leren. Een goed voorbeeld daarvan zijn de ruim zeventig lidorganisaties van de European Gay and Lesbian Sport Federation EGLSF in o.a. België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Kroatië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Rusland, Slovenië, Spanje en Zweden.
Maar het is ook belangrijk dat homo/lesbische sporters uit de kast komen in overwegend heteroseksuele sportclubs. Hier een lijst van uit de kast gekomen sporters. Ik noem enkele bekende: de Engelse schoonspringer Tom Daley, de Nederlandse dressuurruiter Edward Gal, de Zweedse voetballer Anton Hysén, de Nederlandse zwemmer Johan Kenkhuis, de Nieuw-Zeelandse roeier Robbie Manson, de Tsjechisch/Amerikaanse tennisster Martina Navrátilová (een van de eersten die uit de kast kwam), de Amerikaanse voetballer Robbie Rogers, de Amerikaanse speler van American football Michael Sam, de Nieuw-Zeelandse skater Blake Skjellerup, de Amerikaanse voetballer David Testo, de Australische zwemmer Ian Thorpe en de Nederlandse turner Jeffrey Wammes. Dat er nog veel mogen volgen!
Zie ook mijn laatste blogbericht uit de serie over intimiteit tussen mannen: "Mannennaakt dat geen porno is".
Een leuk voorbeeld uit Zuid-Afrika: de Mister Gay World 2015 Sports Day.
Mijn memoires "Humanisme als zelfbeschikking, levensherinneringen van een homohumanist" zijn november 2016 uitgegeven bij de Papieren Tijger Breda.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten