zaterdag 4 februari 2023

484. Wereldwijd goed regenboog-nieuws (2)

Zoals gebruikelijk was er in de meeste Nederlandse media weinig aandacht voor. Op 27 januari 2023 werd voor het eerst in de geschiedenis tijdens de International Holocaust Remembrance Day in Duitsland veel aandacht gegeven aan de homovervolging van 1871 tot 1994 (!). Tijdens de Holocaust-herdenking in de Duitse Bondsdag vond ik vooral de lezing van de Nederlandse vrouw Rozette Kats indrukwekkend. Zij verdedigde de opvatting dat de terechte aandacht voor de Jodenvervolging er niet toe moet leiden dat de aandacht voor andere vervolgden zou verslappen. Duitsland heeft wat dat betreft veel in te halen. Ook waarschuwde zij er voor om de vervolgden te onderscheiden in meer- en minderwaardigen.

De Duitse homovervolging door paragraaf 175 van 1871 tot 1994 (!)
Tot de Duitse eenwording in 1870 was dankzij de Franse Revolutie homoseksualiteit (net zoals in Nederland) niet meer strafbaar in veel West-Duitse deelstaten. Maar in Pruisen wel en daardoor werd via paragraaf 175 overal in het Duitse Rijk homoseksualiteit alleen tussen mannen strafbaar. Dat was voor Magnus Hirschfeld (1868-1935) een reden om in 1897 het Wissenschaftlich-humanitäre Komitee op te richten. Desondanks bleef de strafbaarstelling bestaan en werd zelfs van 1935 tot 1945 verscherpt onder het nazi-bewind. Tijdens deze periode werden zo'n 50.000 homo's vervolgd en kwamen meer dan 10.000 met de beruchte roze driehoek terecht in concentratiekampen hetgeen de meesten niet overleefden. Na de Tweede Wereldoorlog bleef paragraaf 175 bestaan. In de DDR tot 1968 en in West-Duitsland zelfs tot 1994. Alles bijeen werden ruim 140.000 homo's via de paragraaf 175 veroordeeld.

Waarom is deze Duitse homogeschiedenis voor Nederland belangrijk?
Naar het voorbeeld van Duitsland richtte jonkheer Jacob Anton Schorer (1866-1957) in 1912 het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee op. Aanleiding was de invoering van het discriminerende artikel 248-bis (1911-1971) dat seks tussen meer- en minderjarigen van hetzelfde geslacht strafbaar stelde. Deze leeftijdsgrens was 21 jaar terwijl die voor heteroseks 16 jaar was. Er was een belangrijk verschil tussen de arts Hirschfeld en de jurist Schorer. Voor Hirschfeld was de biologische grondslag van homoseksualiteit doorslaggevend terwijl dat voor Schorer het mensenrecht was op zelfbeschikking en gelijke behandeling.

De homovervolging tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 op grond van een verordening van Seyss-Inquart was in Nederland minder heftig dan in Duitsland. Het NWHK werd verboden en leeggeroofd. Het beginnend COC dook onder en zette vanaf 1946 deze emancipatiebeweging voort en werd daarmee wereldwijd de oudste nog steeds bestaande organisatie. Anders dan in Duitsland waar de homobeweging moeizaam en verdeeld weer op gang kwam, ontwikkelde het COC zich tot een brede regenboogbeweging. Dat komt ook tot uiting in het wereldwijd eerste homomonument bestaande uit drie roze driehoeken die samen een driehoek vormen: niet alleen een gedenkteken van de homovervolging tijdens de Duitse bezetting maar van alle homovervolging, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Zie blogbericht 395 op 8 mei 2021 over de Dodenherdenking in Amsterdam.

Er zijn aanwijzingen dat veel Nederlandse jongeren niet goed op de hoogte zijn van de Jodenvervolging. Dit doet het ergste vrezen over hun kennis van de homovervolging in Duitsland en Nederland. Het is daarom goed als in het onderwijs meer aandacht komt voor nazi-vervolgingen van Joden, Roma & Sinti, homo's, gehandicapten, politici en anderen.

Weer een voorbeeld dat goed homonieuws genegeerd wordt
Op 28 januari 2023 werd in de media duidelijk dat Petr Pavel met ruim 58% de Tsjechische presidentsverkiezingen gewonnen heeft van Orbán-vriendje Andrej Babis. Dat bericht kreeg in Nederlandse media voldoende aandacht. Maar wat vaak genegeerd werd was dat Pavel voorstander is van huwelijksgelijkberechting en Babis een tegenstander. Voor de meeste Nederlandse media kennelijk een onbeduidend detail maar voor velen een hoopvol teken omdat in Oost-Europa tot nu toe als enig land Slovenië het huwelijk heeft opengesteld.





Naschrift. Mediakritiek
Het best bekeken in deze serie is nummer 226 over  Terugblik op 2017: populismegolf gestopt (de grootste stijger in mijn hele blog). Dat wordt in populariteit gevolgd door de blognummers 80 over de World Press Photo 2014, het nummer 4 over Levensgevaarlijke preutsheid (de tweede stijger in deze serie), het nummer 277 over De fabel van de gele hesjes & klaagschaamte (de eerste stijger in deze serie), nummer 74 over Valse nichten, nummer 139 over Referendum? Schijnvertoning!, het nummer 34 over Vijf misverstanden over democratie (de derde stijger in deze groep), nr. 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), het nummer 186 Populismegolf gestopt in Nederland en als tiende het nummer 184 over CDA-aanval op zelfbeschikking (1): Nederland is geen christelijk land. 


Naschrift. Homoseksualiteit in Nederland
Als hoogste eindigde in deze serie het blogbericht nr. 51 over Homostudies (de grootste stijger in deze groep). Binnen deze categorie gevolgd door de berichten 114 over Identiteit als keuze (ook een grote stijger), nr. 78 over Homoseks en jongeren, nummer 144 over de vraag: Is homo-nieuws geen nieuws? (1), nummer 72 over Misleidend onderzoek ontstaan homoseksualiteit, nummer 60 over Homovoorlichting, nr. 128 over Homovluchtelingen, nummer 36 over Lesbisch ouderschap, het nummer 162 over Homovoorlichting op school moet beter en nummer 221 over #MeToo (2) Job Gosschalk. Uit deze blogberichten blijkt dat nog heel veel voorlichting over homoseksualiteit gegeven moet worden. Een film die daar zeer geschikt voor is: 'Jongens'. Dat geldt eveneens voor het filmpje 'In a Heartbeat'.


Naschrift. Mijn eigen homoverleden
Bovenaan staat blogbericht 32 over Mijn eerste vriendje. De andere berichten over mijn persoonlijk homoverleden die goed bekeken werden, waren nummer 45 over Gerard Reve & Antoine Bodar,  37 over Rampenzomer 1967,  nummer 40 over Benno Premsela, een nieuwe vader, nummer 74 over Valse nichten (grootste stijger in deze serie), nummer 28 over mijn eigen Homojeugd,  nummer 47 over een Leerzaam avontuur, nummer 108 over Homodok, Homologie, Urania, Vrolijk & Schorer, nummer 104 over Mijn rol in het COC  en het nummer 39 over hoe ik werd Gered door een studentendecaan. Deze blogberichten zijn allemaal terug te vinden in mijn memoires ('Humanisme als zelfbeschikking') uit 2016.


Naschrift. Wereldwijde homovervolging
Het meest gelezen blogbericht hierover is nummer 29 over het homovijandige Rusland. Dat wordt in deze groep gevolgd door bericht 19 over de noodlottige Britse invloed op de wereldwijde homovervolging, door 4 over levensgevaarlijke preutsheid, door bericht 72 over het misleidend onderzoek naar het ontstaan van homoseksualiteit, door bericht 282 over Vaticaan is géén "homogemeenschap"! (grootste stijger in deze serie), door bericht 128 over homovluchtelingen, door bericht 64 over homohaters, door bericht 79 over Alan Turing (1912-1954), door bericht 281 over regenboogvlag sluit niemand buiten en door 148 over de grootste aanslag op een homo/lesbische bijeenkomst in Amerika in Orlando.

Wie behoefte heeft aan positieve berichten op dit gebied verwijs ik graag naar de alsmaar toenemende huwelijksgelijkberechtiging. En ook naar mijn redenering dat door velen ten onrechte wordt aangenomen dat bijbel- en koranteksten homoseksualiteit verbieden: zie hierover mijn hoofdstuk over "Homoseksualiteit als toetssteen: islam, christendom en humanisme onderling vergeleken" in: Bert Gasenbeek en Floris van den Berg (red); Rob Tielman, een begeesterd humanist", uitgegeven door Uitgeverij Papieren Tijger (Breda 2010). Klik hier voor enkele bijbelse overwegingen om homohaat te bestrijden en hier voor enkele islamitische overwegingen die gelukkig een meer genuanceerde aandacht geven. 




Vlogberichten
Inmiddels zijn dertien vlogberichten verschenen:
1. Aanleiding memoires Rob Tielman, (het op twee na meest bekeken vlogbericht)
2. Boerkini's welkom op het naaktstrand, (het op een na meest bekeken vlogbericht)
3. Homo(zelf)haat(het op vier na meest bekeken vlogbericht)
4. Tegen homoporno en voor homo-erotiek, (met > 1000 het meest bekeken vlogbericht)
5. Geweld en preutsheid in de VS, (het minst bekeken vlogbericht)
6. Nederlandse en puriteinse tradities in de VS, (op vier na minst bekeken vlogbericht)
7. Frieslands 'iepen mienskip', (het meest bekeken Friese vlogbericht)
8. Friezen uitvinders poldermodel, (het gemiddeld bekeken Friese vlogbericht)
9. Atlas van Friesland(het minst bekeken Friese vlogbericht)
10. Homoseksualiteit en homocultuur, (het op drie na meest bekeken vlogbericht)
11. Internetdating homo's en beeldvorming, (het op drie na minst bekeken vlogbericht)
12. Misverstanden rond Europese Unie (het op een na minst bekeken vlogbericht)  en
13. Humanisme is niet het bestrijden van godsdienst. (het op twee na minst bekeken vlogbericht)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten